Slovensko patrí medzi krajiny s najvyšším rastom cien v eurozóne. Podľa najnovších údajov európskeho štatistického úradu Eurostat inflácia u nás v máji dosiahla viac ako štyri percentá, čo je takmer dvojnásobok priemeru eurozóny. Rýchlejšie zdražovanie evidujú už len Estónsko a Chorvátsko, informuje STVR
Zatiaľ čo v celej eurozóne sa priemerná inflácia pohybuje tesne pod dvoma percentami, slovenské domácnosti opäť cítia nárast cien najmä pri potravinách, službách či v reštauráciách.
Potraviny opäť zdražujú, výrazne stúpli ceny olejov a nealkoholických nápojov
Ako ukazujú dáta Štatistického úradu SR, Slováci si v porovnaní s minulým rokom priplatili najmä za oleje, ovocie či nealkoholické nápoje. Naopak, mierne zlacnelo mäso a zelenina.
Makroekonomický analytik Slovenskej sporiteľne Marián Kočiš zdražovanie pripisuje aj vládnym konsolidačným opatreniam. „Keďže štát prijal úsporné opatrenia predovšetkým na strane príjmov, teda formou vyšších daní, prirodzene sa to premieta aj do konečných cien tovarov a služieb,“ vysvetľuje Kočiš.
Slabá úroda zrejme ešte zhorší situáciu
Situáciu môže podľa odborníkov skomplikovať aj predpokladaná slabšia úroda. Niektorí farmári už teraz varujú pred dôsledkami dlhotrvajúceho sucha.
„V regióne Nitra, kde pôsobíme, očakávame slabšie výnosy. Od jesene 2024 totiž evidujeme výrazný deficit zrážok v porovnaní s minulým rokom,“ uviedol Igor Jakubička, predseda predstavenstva poľnohospodárskeho družstva Devio, ktoré sa zameriava na pestovanie repky olejnej či hrachu.
Ceny chleba aj služieb opäť rastú, dôvodom sú mzdy a nové dane
K ďalším položkám, ktoré zasiahli peňaženky Slovákov, patrí aj chlieb. Hoci jeho cena na začiatku roka mierne klesla, v posledných mesiacoch sa opäť vyšplhala na pôvodnú úroveň.
„Najvýraznejšie nám dlhodobo rastú náklady na mzdy. Do budúcnosti sa tak nevyhneme zdraženiu, ktoré sa premietne aj do cien v obchodoch,“ uviedol Milan Lapšanský, výkonný riaditeľ Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.
Dopady inflácie pociťujú aj hotely a reštaurácie. Hoci vláda znížila DPH v gastrosektore, stúpajúce náklady na potraviny, mzdy či energie tlačia ceny služieb nahor.
„Okrem toho sa zvýšila daň na sladené nápoje, čo spôsobilo ich ďalšie zdraženie,“ upozorňuje Martin Novotný, generálny riaditeľ Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska.
Inflácia na Slovensku je vyššia ako svetový priemer
Aj keď Slovensko patrí k lídrom v raste cien v rámci eurozóny, situácia s potravinami nie je výnimočná len u nás. Ako uvádza analytik spoločnosti XTB Marek Nemky, v globálnom meradle zdraželi potraviny za posledný rok o päť percent, zatiaľ čo na Slovensku bol rast miernejší – necelé štyri percentá.
„Potravinová inflácia na Slovensku je o niečo nižšia ako celková inflácia. Tento miernejší vývoj sledujeme aj v iných krajinách,“ dodáva Nemky.
Výhľad do budúcnosti: Spomalenie, ale návrat k dvojpercentnej inflácii zatiaľ nehrozí
Dobrou správou je, že v budúcom roku by sa tempo zdražovania mohlo spomaliť. Napriek tomu sa Slovensko k inflačnému cieľu Európskej únie, ktorý je na úrovni dvoch percent, pravdepodobne nepriblíži.