Stačí kúsok a olej pri vyprážaní nebude prskať

vyprazanie
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Prskajúci horúci olej je postrachom nielen profesionálnych kuchárov, ale aj domácich gazdiniek. Mastné škvrny po celej kuchyni, popálená koža a zdĺhavé upratovanie dokážu pokaziť každému chuť do varenia.

vyprazanie

Dobrou správou je, že existujú jednoduché triky, ako sa tomu vyhnúť – stačí správne pripraviť panvicu pred vyprážaním a problém s prskaním sa výrazne zmierni.

Prečo olej pri vyprážaní prská? Môže za to vlhkosť

Vyprážanie patrí medzi najčastejšie kuchynské techniky, no často so sebou prináša nepríjemné dôsledky – prskajúci tuk. Horúce kvapky oleja môžu spôsobiť bolestivé popáleniny a znečistiť celú kuchyňu. Mnohí si neuvedomujú, že hlavnou príčinou prskania je zvyšková vlhkosť na panvici alebo potravinách.

Aj malá kvapka vody, ktorá sa dostane na rozpálený olej, spôsobí, že tuk začne prskať do všetkých strán. Preto je dôležité panvicu pred každým vyprážaním dôkladne vysušiť.

Dôkladne osušte panvicu – základ bezpečného vyprážania

Ak sa chcete vyhnúť prskaniu horúceho oleja, venujte pár sekúnd navyše príprave panvice. Ešte predtým, ako ju položíte na sporák, utrite ju dosucha papierovou kuchynskou utierkou alebo čistou suchou handričkou. Zvyšky vody či mastnoty z predchádzajúceho varenia môžu v kombinácii s horúcim olejom spôsobiť nepríjemné prekvapenie.

Tento jednoduchý krok výrazne zvyšuje bezpečnosť pri varení a zároveň znižuje množstvo neporiadku v kuchyni.

Trik slovenských gazdiniek: Ocot alebo soľ proti prskaniu oleja

Ak chcete prskaniu oleja predísť ešte účinnejšie, vyskúšajte overený domáci trik s obyčajným kuchynským octom alebo soľou.

  • Ocot: Papierovú utierku namočte do klasického bieleho octu a dôkladne ňou pretrite povrch panvice. Ocot pomáha odstrániť zvyškovú vlhkosť a vytvára na povrchu ochrannú vrstvu, ktorá zabraňuje prskaniu oleja.
  • Soľ: Ak doma nemáte ocot, pomôže aj kuchynská soľ. Nasypte tenkú vrstvu soli na suchú panvicu, chvíľu ju zohrejte, potom soľ vysypte a panvicu pretrite čistou utierkou. Soľ absorbuje vlhkosť a znižuje pravdepodobnosť, že olej začne prskať.

Tieto triky sú jednoduché, lacné a pritom veľmi účinné – ocenia ich všetci, ktorí pravidelne varia doma a chcú mať kuchyňu čistú a bezpečnú.

Ako ešte znížiť riziko prskania oleja?

Okrem prípravy panvice dodržujte aj tieto základné pravidlá:

  • Nikdy nevkladajte na panvicu mokré suroviny – mäso, zeleninu či ryby vždy pred vyprážaním dôkladne osušte.
  • Používajte tuky vhodné na vysoké teploty, napríklad repkový olej, slnečnicový olej alebo prepustené (klarifikované) maslo.
  • Neprehrievajte panvicu – priveľká teplota nielen zvyšuje riziko prskania, ale môže poškodiť aj samotný olej a zhoršiť chuť jedla.

Ak sa budete držať týchto rád, vyprážanie bude bezpečnejšie, pohodlnejšie a menej špinavé.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Viktória Stovičková, mám 25 rokov a hoci som vyštudovala strednú zdravotnícku školu v Nitre, dnes je mojím hlavným „povolaním“ mamička na plný úväzok. Starám sa o svoju ročnú dcérku, ktorá mi síce dáva zabrať, ale zároveň mi ukazuje krásu v každodenných momentoch. Kedysi som aktívne hrávala tenis, no dnes som našla novú vášeň v zdravom životnom štýle, varení a písaní. Rada skúšam nové zdravé recepty, varím, pečiem, a venujem sa aj tvorbe jedálničkov online. Popri starostlivosti o domácnosť si vždy nájdem chvíľku aj na cvičenie, ktoré mi pomáha udržiavať si energiu a rovnováhu. Písanie článkov je pre mňa formou oddychu a sebarealizácie. Zistila som, že ma baví zdieľať tipy, nápady a inšpirácie, ktoré môžu pomôcť aj iným – najmä ženám a maminám, ktoré hľadajú rovnováhu medzi rodinou, zdravím a sebou samými.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *