Stačí pár kvapiek do vývaru. Skúste niečo iné, ako maggi

vyvar kuraci
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Hoci tekutá dochucovacia zmes Maggi už dávno stratila svoju bývalú popularitu z čias socializmu, stále má svoje pevné miesto v mnohých slovenských kuchyniach. Niekoľko kvapiek tejto tmavej omáčky dokáže výrazne zmeniť chuť nevýrazného vývaru. No napriek tomu, že dokáže jedlo rýchlo ochutiť, jej pravidelné používanie môže mať negatívny dopad na zdravie.

Maggi získava svoju výraznú chuť predovšetkým vďaka vysokému obsahu soli a glutamanu sodného – látky, ktorá sa často spája s tzv. „syndrómom čínskej reštaurácie“. U citlivejších ľudí môže vyvolávať bolesti hlavy, nevoľnosť, zrýchlený tep a iné nežiaduce reakcie. Pre osoby s vysokým krvným tlakom alebo migrénami môže byť jej konzumácia obzvlášť nevhodná. U detí sa dokonca spája s nárastom hyperaktivity.

Čím nahradiť Maggi a získať bohatú chuť vývaru?

Tajomstvo chutného a výživného vývaru spočíva v kvalitných surovinách a trpezlivom varení. Vývar, pripravený z poriadneho kusu mäsa, koreňovej zeleniny a aromatických bylín, nepotrebuje žiadne chemické dochucovadlá. Dôležité je dbať na správne pomery a pomalé varenie na miernom ohni. Prílišné riedenie vodou môže spôsobiť, že chuť bude mdlá.

Ak chcete vývaru dodať ešte väčšiu hĺbku, môžete ho pripraviť v rúre. Okrem klasických korenín ako bobkový list, nové korenie, čierne korenie či cesnak, výborne poslúžia aj čerstvá petržlenová vňať, zelerové listy alebo lubovník. Zaujímavosťou je, že práve lubovník sa nachádza aj vo výťažku z Maggi.

Ďalším trikom je pridať ku koncu varenia niekoľko kvapiek jablčného octu – ten pomáha uvoľniť kolagén z kostí. Skvelým prírodným ochucovadlom sú aj sušené huby či bylinkový korenistý mix, ako je napríklad zmes bylinkového korenia s trochou tymianu.

Sójová omáčka – zdravšia alternatíva s bohatou históriou

Ak sa nevieme vzdať tekutého dochucovadla, no chceme sa vyhnúť Maggi, sójová omáčka predstavuje vhodnú a zdravšiu náhradu. Najmä jej svetlý variant je ideálny na dochutenie vývarov, keďže má jemnejšiu, no stále výraznú chuť.

Sójová omáčka má za sebou dlhú tradíciu – jej pôvod siaha až do starovekej Ázie pred viac ako 2500 rokmi, keď sa používala najmä na konzerváciu mäsa a rýb. Budhisti si ju obľúbili ako vegetariánsku alternatívu, ktorá dokáže zvýrazniť chuť jedla bez použitia živočíšnych produktov. Dnes je neoddeliteľnou súčasťou ázijskej kuchyne.

Je sójová omáčka zdravá?

Sójová omáčka si získava uznanie aj medzi odborníkmi na výživu. Je bohatá na antioxidanty, vitamíny skupiny B, a tiež dôležité minerály ako železo, draslík či mangán. Keďže vzniká fermentáciou sójových bôbov a pšenice, obsahuje aj probiotiká, ktoré podporujú činnosť čriev.

Aj napriek týmto benefitom treba s jej používaním narábať opatrne, pretože obsahuje veľa soli. Pri výbere produktu sa oplatí skontrolovať etiketu – kvalitná omáčka by nemala obsahovať glutamát sodný ani iné umelé prísady.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *