Stačí vajcia uzavrieť do fóliového rukáva a vložiť do rúry – tento jednoduchý trik by si zaslúžil zlatú medailu

vajcia
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Máte doma vajcia, trochu húb a smotanu? Pripravte si z nich netradičný obed, ktorý prekvapí chuťou aj jednoduchou prípravou. Zapekané vajcia v lahodnej chrenovej omáčke s restovanými šampiňónmi sú ideálne na víkend aj bežný deň – hotové za pár minút a bez hory špinavého riadu.

vajcia

Jednoduché suroviny, nečakaný výsledok

Vajcia natvrdo nemusia byť len súčasťou nátierok či šalátov. Ak ich tepelne upravíte netradičným spôsobom – v rukáve na pečenie, získate dokonale uvarené vajcia bez prasknutých škrupín, a to bez potreby variť vodu. Navyše si ušetríte riad aj čas.

V kombinácii s chrenovo-hubovou omáčkou vznikne jednoduché, no prekvapivo chutné jedlo, ktoré si môžete upraviť podľa seba – napríklad pridať opečenú slaninu či hrášok.

Omáčka zo smotany, húb a chrenu

Základ omáčky tvoria šampiňóny a smotana na šľahanie, ktoré vytvoria krémovú konzistenciu. Chren dodá miernu pikantnosť a osvieženie, no zároveň zostane chuťovo vyvážený. Výsledkom je lahodná omáčka, ktorá krásne dopĺňa vajíčka a dodáva im nový rozmer.

Recept: Zapekané vajcia s chrenovou omáčkou a šampiňónmi

Ingrediencie:

  • 6–7 vajec
  • 300 g šampiňónov
  • 200 ml smotany na šľahanie (30 %)
  • 1 väčšia cibuľa
  • 1 lyžica masla
  • chren (čerstvý alebo z pohára) – podľa chuti
  • soľ, čierne korenie, muškátový oriešok
  • čerstvý kôpor na dochutenie

Postup:

1. Vajcia pripravíme netradične:
Rúru predhrejeme na 180 °C. Vajcia vložíme do rukáva na pečenie – ide o teplu odolné plastové vrecko, ktoré sa bežne používa na pečenie mäsa alebo zeleniny. Vrecko uzavrieme a vložíme do rúry na 20 minút. Vajcia sa tak uvaria rovnomerne, neprasknú a vyhnete sa vareniu vody či umývaniu hrncov.

2. Omáčka:
Na panvici rozpustíme maslo. Keď prestane peniť, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme ju dosklovita. Potom nasypeme na plátky nakrájané šampiňóny a krátko orestujeme na vyššej teplote, kým sa neodparí voda. Prilejeme smotanu, premiešame a necháme prejsť varom. Dochutíme soľou, čiernym korením, muškátovým orieškom a nakoniec pridáme chren podľa vlastnej chuti – rôzne druhy chrenu sa líšia intenzitou, preto ho pridávajte opatrne.

3. Finalizácia:
Upečené vajcia vyberieme z rukáva, ošúpeme a pozdĺžne prekrojíme. Vložíme ich do omáčky na panvici, zakryjeme a na miernom ohni prehrievame približne 3 minúty. Nakoniec posypeme nasekaným kôprom a môžeme servírovať.

1 2
2 3
3
4 1

Vhodné na obed, večeru aj teplé raňajky

Tento recept nie je viazaný len na obed – pokojne si ho doprajte aj ako výživnú večeru či víkendové raňajky. Základ je vegetariánsky, ale môžete si ho obohatiť aj o kúsky opečenej slaniny, ak máte chuť na výraznejšiu verziu. Chuťovo zaujímavé, výživné a hotové do pol hodiny.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Viktória Stovičková, mám 25 rokov a hoci som vyštudovala strednú zdravotnícku školu v Nitre, dnes je mojím hlavným „povolaním“ mamička na plný úväzok. Starám sa o svoju ročnú dcérku, ktorá mi síce dáva zabrať, ale zároveň mi ukazuje krásu v každodenných momentoch. Kedysi som aktívne hrávala tenis, no dnes som našla novú vášeň v zdravom životnom štýle, varení a písaní. Rada skúšam nové zdravé recepty, varím, pečiem, a venujem sa aj tvorbe jedálničkov online. Popri starostlivosti o domácnosť si vždy nájdem chvíľku aj na cvičenie, ktoré mi pomáha udržiavať si energiu a rovnováhu. Písanie článkov je pre mňa formou oddychu a sebarealizácie. Zistila som, že ma baví zdieľať tipy, nápady a inšpirácie, ktoré môžu pomôcť aj iným – najmä ženám a maminám, ktoré hľadajú rovnováhu medzi rodinou, zdravím a sebou samými.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *