Starý záhradkár povedal, aké hnojivo je najlepšie pre papriku

paprika
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Paprika patrí medzi najobľúbenejšie plodiny slovenských pestovateľov. Vďaka niekoľkým jednoduchým krokom si môžete vypestovať zdravú a chutnú úrodu aj vo vlastnej záhrade či skleníku. Prezradíme vám, ako na to.

Prečo pestovať papriku?

Paprika je nielen chutná, ale aj mimoriadne prospešná pre zdravie. Obsahuje množstvo vitamínov a antioxidantov a ponúka pestrú škálu odrôd vhodných pre naše podmienky. Jednou z hlavných výhod jej pestovania je možnosť ovplyvniť kvalitu plodov vlastnou starostlivosťou.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Vyrobte si domáci odpudzovač ôs a sršňov. Stačí zaliať toto z kuchyne horúcou vodou

Správny začiatok: Výsev semien

Ak chcete dosiahnuť bohatú úrodu, pestovanie paprík by ste mali začať výsevom semien do úrodnej, dobre priepustnej pôdy, obohatenej o kompost. Medzi osvedčené odrody na Slovensku patria napríklad Roberta F1 a Marta Polka.

Semená vysievajte v interiéri – ideálne pri teplote nad 20 °C. Prvé klíčky by sa mali objaviť približne po dvoch týždňoch. Teplé a svetlé prostredie je pre mladé rastliny kľúčové.

Ako sa starať o mladé sadenice

Mladé papriky potrebujú dostatok svetla, tepla a primeranú zálievku. Postupne môžete znižovať množstvo vody a pravidelne vetrať miestnosť, čím rastlinky otužíte a pripravíte na presádzanie.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Zasaďte ju medzi záhony. Odpudzuje hmyz, škodcov a krásne vonia

Pri samotnej výsadbe uprednostnite slnečné a chránené miesto – ideálne v skleníku alebo v fóliovom tuneli. Nezabúdajte na správnu rotáciu plodín (striedanie druhov na jednom mieste) a výsadbu v blízkosti priaznivých rastlín, ako sú cibuľa či cesnak.

Výživa je kľúčová: Ako pripraviť domáce hnojivo

Silné a zdravé rastliny potrebujú pravidelný prísun živín. Skvelým a prirodzeným riešením je domáce hnojivo na báze cibuľových šupiek.

Postup je jednoduchý:

  • Ošúpte niekoľko cibúľ a ich šupky povarte približne 5 minút v litri vody.
  • Následne vývar sceďte a zmiešajte so štyrmi polievkovými lyžicami dreveného popola.
Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Špeciálna ingrediencia do vývaru. Zabudnite nam maggi! Toto je oveľa lepšie

Popol, ktorý získate spaľovaním prírodného dreva, je vynikajúcim zdrojom minerálov. Hotové hnojivo používajte na zálievku každé dva týždne už počas obdobia predpestovania sadeníc.

Čo nezabudnúť pri pestovaní papriky?

  • Zabezpečte rastlinám dostatok svetla a tepla.
  • Nepreliate papriky vodou – radšej častejšie a s mierou.
  • Pravidelne vyživujte sadenice vhodným hnojivom.
  • Striedajte plodiny a kombinujte pestovanie s priaznivými rastlinami.

Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Redakcia Plénum.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *