Vôňa čerstvo upečených palaciniek dokáže vyčariť úsmev aj v ten najobyčajnejší deň. Pripomína nám detstvo, nedeľné rána či letné prázdniny na chate alebo pri mori.
Nový hit medzi domácimi sladkosťami – palacinky s vanilkovým pudingom – tieto spomienky ešte viac oživí. Sú jemné, mäkké a ich vôňa pripomína čerstvo upečený tvarohový koláč.
Keď som tento recept našla na internete, rozhodla som sa ho hneď vyskúšať. Už počas miešania cesta sa kuchyňou šíril príjemný, sladkastý vanilkový závan. Kým som stihla palacinky naservírovať, pár som ich zjedla priamo z panvice – boli také chutné, že som musela rýchlo dorobiť ďalšie cesto.
Prečo sú palacinky s pudingom jemnejšie
Tajomstvo ich výnimočnej chuti a nadýchanosti sa skrýva v pudingovom prášku. Ten obsahuje zemiakový alebo kukuričný škrob, ktorý viaže vodu a zabraňuje vysychaniu cesta. Vďaka tomu zostávajú palacinky vláčne a mäkké aj po vychladnutí.
Okrem škrobu dodáva puding cestu aj vanilkovú vôňu a jemnú sladkosť. Ak uprednostňujete prírodné prísady, môžete ho nahradiť zemiakovým škrobom (asi 5–6 lyžíc) a pridať pravú vanilku – semienka z jedného lusku alebo lyžičku vanilkovej pasty. Výsledná vôňa bude ešte výraznejšia a prirodzenejšia.
Recept na palacinky s vanilkovým pudingom
Pred prípravou nechajte všetky suroviny zohriať sa na izbovú teplotu – cesto sa tak lepšie spojí a bude mať ideálnu konzistenciu.
Ingrediencie:
- 3 vajcia
- 150 ml minerálnej vody (s bublinkami)
- 250 ml mlieka
- ½ pohára hladkej múky
- 1 lyžica práškového cukru
- 2 balíčky vanilkového pudingu v prášku
- 3 lyžice roztopeného masla
- štipka soli
- olej alebo prepustené maslo (ghí) na opekanie
Postup:
- V miske rozšľahajte vajcia, pridajte minerálku a mlieko.
- Primiešajte preosiatu múku, práškový cukor, pudingový prášok, roztopené maslo a štipku soli. Miešajte, kým nevznikne hladké, mierne riedke cesto.
- Nechajte ho odpočívať približne 15 minút, aby sa všetky suroviny prepojili.
- Na panvici rozohrejte trochu oleja alebo masla a palacinky opekajte z oboch strán dozlatista.
Podávajte ich samotné, s džemom, ovocím, tvarohom alebo šľahačkou – chutia výborne na každý spôsob.