Tajomstvo zdravého cukru v krvi: Drobné semienka, ktoré by ste mali poznať

bazalka semiacka tukmaria
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Bazalka pravá je u nás známa najmä ako voňavá bylinka do šalátov, cestovín či ako neodmysliteľná súčasť pizze. Menej ľudí však vie, že táto rastlina má ešte jeden poklad – drobné tmavé semienka, známe aj ako tukmaria. Tento výživový skvost sa v posledných rokoch dostáva na zoznam odporúčaných potravín pre zdravý životný štýl.

bazalka semiacka tukmaria

Čo sú semená bazalky pravej?

Semená bazalky pravej sa v Ázii nazývajú aj sabja alebo selasih. V slovenskej kuchyni sa využívajú zriedka, no v Indii, Thajsku či Indonézii sú bežnou súčasťou receptov už stáročia. V tradičnej čínskej medicíne a ajurvéde sa využívajú pre ich zdravotné účinky.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Mlieko s týmto ovocím je problém pre vaše telo. Tráviace ťažkosti budú isté

Na pohľad sú to malé čierne až tmavosivé semienka, ktoré pripomínajú chia, no sú o niečo oválnejšie a lesklejšie. Po zaliatí vodou rýchlo napučia a vytvoria jemný gélový obal. Sú bez chuti a vône, takže ich môžete bez problémov pridať do rôznych jedál.

📱 Súťaž o telefón v hodnote 1000€
👉 Sledujte náš Facebook

Od exotických dezertov po modernú zdravú kuchyňu

V Indii sú obľúbenou ingredienciou sladkých dezertov a osviežujúcich nápojov, v juhovýchodnej Ázii sa pridávajú do mliečnych čajov, limonád a koktailov. Dnes si nachádzajú miesto aj v európskej kuchyni, najmä medzi vegetariánmi, vegánmi a ľuďmi, ktorí hľadajú rastlinné potraviny s vysokou nutričnou hodnotou.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Trik od babičky proti prechladnutiu. Potrebujete soľ a horúcu vodu

Prečo sa oplatí zaradiť ich do jedálnička?

Semená bazalky pravej sú výborným zdrojom vlákniny, ktorá podporuje trávenie, znižuje riziko zápchy a predlžuje pocit sýtosti. Tým môžu pomôcť znížiť chuť na nezdravé snacky. V krajinách s horúcim podnebím sa cenia pre svoj prirodzený „chladivý“ efekt na organizmus a schopnosť podporovať detoxikáciu tela.

Okrem vlákniny obsahujú aj vitamín E, minerály ako mangán a zinok, a omega-3 mastné kyseliny. Pôsobia protizápalovo, chránia bunky pred oxidačným stresom a pomáhajú udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi. Pravidelná konzumácia môže prispieť aj k lepšiemu vzhľadu pokožky a vlasov.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Farba očí prezradí, ako veľmi môžete dostať nebezpečné choroby

Ako ich pripraviť a použiť v kuchyni

Na rozdiel od chia semien netreba tukmariu namáčať celé hodiny – stačí im asi 15 minút. Do pohára nasypte 1 až 2 čajové lyžičky semien, zalejte vodou a nechajte napučať. Potom sú pripravené na konzumáciu.

Hodia sa do smoothie, ovsených kaší, jogurtov, pudingov či domácej limonády. Keďže nemajú výraznú chuť, môžete ich pridať takmer do každého receptu.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *