Tajomstvo zdravého cukru v krvi: Drobné semienka, ktoré by ste mali poznať

bazalka semiacka tukmaria
Pomôž nám rásť – zdieľaj aspoň jeden článok, veľmi nám tým pomôžeš. Ďakujeme!

Bazalka pravá je u nás známa najmä ako voňavá bylinka do šalátov, cestovín či ako neodmysliteľná súčasť pizze. Menej ľudí však vie, že táto rastlina má ešte jeden poklad – drobné tmavé semienka, známe aj ako tukmaria. Tento výživový skvost sa v posledných rokoch dostáva na zoznam odporúčaných potravín pre zdravý životný štýl.

bazalka semiacka tukmaria

Čo sú semená bazalky pravej?

Semená bazalky pravej sa v Ázii nazývajú aj sabja alebo selasih. V slovenskej kuchyni sa využívajú zriedka, no v Indii, Thajsku či Indonézii sú bežnou súčasťou receptov už stáročia. V tradičnej čínskej medicíne a ajurvéde sa využívajú pre ich zdravotné účinky.

Na pohľad sú to malé čierne až tmavosivé semienka, ktoré pripomínajú chia, no sú o niečo oválnejšie a lesklejšie. Po zaliatí vodou rýchlo napučia a vytvoria jemný gélový obal. Sú bez chuti a vône, takže ich môžete bez problémov pridať do rôznych jedál.

Od exotických dezertov po modernú zdravú kuchyňu

V Indii sú obľúbenou ingredienciou sladkých dezertov a osviežujúcich nápojov, v juhovýchodnej Ázii sa pridávajú do mliečnych čajov, limonád a koktailov. Dnes si nachádzajú miesto aj v európskej kuchyni, najmä medzi vegetariánmi, vegánmi a ľuďmi, ktorí hľadajú rastlinné potraviny s vysokou nutričnou hodnotou.

Prečo sa oplatí zaradiť ich do jedálnička?

Semená bazalky pravej sú výborným zdrojom vlákniny, ktorá podporuje trávenie, znižuje riziko zápchy a predlžuje pocit sýtosti. Tým môžu pomôcť znížiť chuť na nezdravé snacky. V krajinách s horúcim podnebím sa cenia pre svoj prirodzený „chladivý“ efekt na organizmus a schopnosť podporovať detoxikáciu tela.

Okrem vlákniny obsahujú aj vitamín E, minerály ako mangán a zinok, a omega-3 mastné kyseliny. Pôsobia protizápalovo, chránia bunky pred oxidačným stresom a pomáhajú udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi. Pravidelná konzumácia môže prispieť aj k lepšiemu vzhľadu pokožky a vlasov.

Ako ich pripraviť a použiť v kuchyni

Na rozdiel od chia semien netreba tukmariu namáčať celé hodiny – stačí im asi 15 minút. Do pohára nasypte 1 až 2 čajové lyžičky semien, zalejte vodou a nechajte napučať. Potom sú pripravené na konzumáciu.

Hodia sa do smoothie, ovsených kaší, jogurtov, pudingov či domácej limonády. Keďže nemajú výraznú chuť, môžete ich pridať takmer do každého receptu.


Pomôž nám rásť – zdieľaj aspoň jeden článok, veľmi nám tým pomôžeš. Ďakujeme!

Volám sa Viktória Stovičková, mám 25 rokov a hoci som vyštudovala strednú zdravotnícku školu v Nitre, dnes je mojím hlavným „povolaním“ mamička na plný úväzok. Starám sa o svoju ročnú dcérku, ktorá mi síce dáva zabrať, ale zároveň mi ukazuje krásu v každodenných momentoch. Kedysi som aktívne hrávala tenis, no dnes som našla novú vášeň v zdravom životnom štýle, varení a písaní. Rada skúšam nové zdravé recepty, varím, pečiem, a venujem sa aj tvorbe jedálničkov online. Popri starostlivosti o domácnosť si vždy nájdem chvíľku aj na cvičenie, ktoré mi pomáha udržiavať si energiu a rovnováhu. Písanie článkov je pre mňa formou oddychu a sebarealizácie. Zistila som, že ma baví zdieľať tipy, nápady a inšpirácie, ktoré môžu pomôcť aj iným – najmä ženám a maminám, ktoré hľadajú rovnováhu medzi rodinou, zdravím a sebou samými.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *