Takéto ovocie v zime nie je najlepšie. Radšej si dajte slovenské jablko

ovocie
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Pravidelné dopĺňanie vitamínov je v zime dôležité. Exotické ovocie však nie je najvhodnejšie. Lepšie je siahnuť po obyčajnom slovenskom jablku. V čom nájdeme najväčší prísun telu prospešných látok v zime? Čítajte ďalej.

Pravdepodobne ste už počuli, že najlepšou voľbou na konzumáciu je čerstvé a domáce ovocie. V zime si môžete kúpiť vaničku jahôd a čučoriedok alebo si dopriať exotické ovocie. Na príležitostné spestrenie vášho jedálnička si ich pokojne doprajte. Väčšinou sa však toto ovocie pestuje vo veľkých skleníkoch bez slnka a prirodzeného prostredia. Potom toto ovocie nikdy nedosiahne chuťovú a výživovú kvalitu bežného letného ovocia.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Ako najlepšie odpudiť včely a osy z pozemku? Zmiešajte s vodou a nastriekajte

Bez slnečného žiarenia je to len ťažko

Ak ste niekedy ochutnali ovocie tam na dovolenke pri mori, jeho chuť je jednoducho neporovnateľná. Kvalita ovocia v našich supermarketoch sa jej nikdy nevyrovná. Exotické ovocie na našich pultoch sa zbiera zelené, často dozrieva až po ceste, je bez chuti, má vysokú dávku pesticídov a pomer vitamínov je výrazne nižší.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Slovensko dnes zasiahnu ďalšie búrky. Vyvrcholí to vo štvrtok

Stavte na miestne ovocie

Preto je lepšie vyberať si miestne ovocie. Kúpte si slovenské jablko alebo hrušku, ktoré necestovali cez celý kontinent. Dlhé cestovanie a skladovanie znehodnocuje vitamín C a ďalšie živiny. Ak máte možnosť, môžete si dopriať aj mrazené zásoby ovocia z leta, ktoré si zachováva prospešné látky. Ovocie, ktoré bolo v mrazničke len 1/2 roka, si zachováva približne 80 % pôvodného pomeru vitamínov a minerálov. To sa nedá dosiahnuť sušením ani kompostovaním ovocia.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Koľko vajec denne je zdravé pre náš organizmus?

Citrusové plody s mierou

Pomaranče, mandarínky a citróny sú vhodné na doplnenie vitamínu C, ale nie sú takou vitamínovou bombou kvôli dlhej preprave, použitým chemikáliám a dlhému skladovaniu. Okrem toho citrusy ochladzujú organizmus, čo sa v zimných mesiacoch neodporúča. Dajte si preto občas pomaranč, mandarínku alebo citrón, ale nejedzte ich 1/2 hodiny pred tým, ako vyjdete von v chladnom počasí.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Redakcia Plénum.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *