Pravidelné dopĺňanie vitamínov je v zime dôležité. Exotické ovocie však nie je najvhodnejšie. Lepšie je siahnuť po obyčajnom slovenskom jablku. V čom nájdeme najväčší prísun telu prospešných látok v zime? Čítajte ďalej.
Pravdepodobne ste už počuli, že najlepšou voľbou na konzumáciu je čerstvé a domáce ovocie. V zime si môžete kúpiť vaničku jahôd a čučoriedok alebo si dopriať exotické ovocie. Na príležitostné spestrenie vášho jedálnička si ich pokojne doprajte. Väčšinou sa však toto ovocie pestuje vo veľkých skleníkoch bez slnka a prirodzeného prostredia. Potom toto ovocie nikdy nedosiahne chuťovú a výživovú kvalitu bežného letného ovocia.
Bez slnečného žiarenia je to len ťažko
Ak ste niekedy ochutnali ovocie tam na dovolenke pri mori, jeho chuť je jednoducho neporovnateľná. Kvalita ovocia v našich supermarketoch sa jej nikdy nevyrovná. Exotické ovocie na našich pultoch sa zbiera zelené, často dozrieva až po ceste, je bez chuti, má vysokú dávku pesticídov a pomer vitamínov je výrazne nižší.
Stavte na miestne ovocie
Preto je lepšie vyberať si miestne ovocie. Kúpte si slovenské jablko alebo hrušku, ktoré necestovali cez celý kontinent. Dlhé cestovanie a skladovanie znehodnocuje vitamín C a ďalšie živiny. Ak máte možnosť, môžete si dopriať aj mrazené zásoby ovocia z leta, ktoré si zachováva prospešné látky. Ovocie, ktoré bolo v mrazničke len 1/2 roka, si zachováva približne 80 % pôvodného pomeru vitamínov a minerálov. To sa nedá dosiahnuť sušením ani kompostovaním ovocia.
Citrusové plody s mierou
Pomaranče, mandarínky a citróny sú vhodné na doplnenie vitamínu C, ale nie sú takou vitamínovou bombou kvôli dlhej preprave, použitým chemikáliám a dlhému skladovaniu. Okrem toho citrusy ochladzujú organizmus, čo sa v zimných mesiacoch neodporúča. Dajte si preto občas pomaranč, mandarínku alebo citrón, ale nejedzte ich 1/2 hodiny pred tým, ako vyjdete von v chladnom počasí.