Táto chyba pri varení robí párky škodlivými. Slováci to stále robia

parky
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Dokonca aj tí, ktorí kupujú kvalitné párky, si tento výrobok veľmi často sami nezdravo pripravujú. Je to dôsledok jednoduchej chyby, o ktorej mnoho ľudí ešte nikdy nepočulo. Zdôraznime to teda veľmi jasne, aby nikto nemal pochybnosti!

Dodnes sa párky netešia z krištáľovo čistej povesti. Výrobcovia tohto spracovaného potravinárskeho výrobku si ju zaslúžili na 100 % a na trhu sú stále párky, ktoré obsahujú veľmi málo mäsa, ale veľa takzvaného MSM, fosforu, dusitanu sodného, soli a konzervačných látok. Neznie to ako niečo, čo by sme chceli servírovať sebe a svojim blízkym, však?

Podľa odborníkov by sme sa mali na údeniny pozerať lákavejšie, keď tieto chutné párky pozostávajú aspoň z 90 percent z mäsa. Takýto výrobok už bez problémov dostanete v obchodoch, len treba pozorne čítať etikety a nedôverovať „známym“ názvom. Aj v prípade takýchto párkov si však môžeme uškodiť. Je to dôsledok nedostatočnej tepelnej úpravy.

Škodlivé párky

Záhadný negatívny účinok párkov je v skutočnosti veľmi jednoduchý vzťah. V párkoch sa totiž nachádzajú soli na konzervovanie, ktoré by nikdy nemali byť vystavené dlhodobému pôsobeniu tepla. Keď sa tak stane a párky sa varia, pečú alebo smažia, zo solí sa uvoľňujú škodlivé dusitany. A dobré zloženie párkov nám nepomôže.

Pravdepodobne sa teraz pýtate: Ako teda pripraviť párky? Je to veľmi jednoduché. Majte na pamäti, že tento potravinársky výrobok kupujete už uvarený a stačí ho len zohriať. Ak to chcete urobiť, v hrnci dajte zovrieť vodu, a keď začne vrieť – vhoďte do nej párky a vypnite horák.

To je všetko. Týmto spôsobom ohrejete klobásy bez toho, aby sa v nich uvarila soľ, ktorú obsahujú. Pred týmto procesom tiež nezabudnite párky zbaviť všetkých plastových ochranných vrstiev.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *