Dokonca aj tí, ktorí kupujú kvalitné párky, si tento výrobok veľmi často sami nezdravo pripravujú. Je to dôsledok jednoduchej chyby, o ktorej mnoho ľudí ešte nikdy nepočulo. Zdôraznime to teda veľmi jasne, aby nikto nemal pochybnosti!
Dodnes sa párky netešia z krištáľovo čistej povesti. Výrobcovia tohto spracovaného potravinárskeho výrobku si ju zaslúžili na 100 % a na trhu sú stále párky, ktoré obsahujú veľmi málo mäsa, ale veľa takzvaného MSM, fosforu, dusitanu sodného, soli a konzervačných látok. Neznie to ako niečo, čo by sme chceli servírovať sebe a svojim blízkym, však?
Podľa odborníkov by sme sa mali na údeniny pozerať lákavejšie, keď tieto chutné párky pozostávajú aspoň z 90 percent z mäsa. Takýto výrobok už bez problémov dostanete v obchodoch, len treba pozorne čítať etikety a nedôverovať „známym“ názvom. Aj v prípade takýchto párkov si však môžeme uškodiť. Je to dôsledok nedostatočnej tepelnej úpravy.
Škodlivé párky
Záhadný negatívny účinok párkov je v skutočnosti veľmi jednoduchý vzťah. V párkoch sa totiž nachádzajú soli na konzervovanie, ktoré by nikdy nemali byť vystavené dlhodobému pôsobeniu tepla. Keď sa tak stane a párky sa varia, pečú alebo smažia, zo solí sa uvoľňujú škodlivé dusitany. A dobré zloženie párkov nám nepomôže.
Pravdepodobne sa teraz pýtate: Ako teda pripraviť párky? Je to veľmi jednoduché. Majte na pamäti, že tento potravinársky výrobok kupujete už uvarený a stačí ho len zohriať. Ak to chcete urobiť, v hrnci dajte zovrieť vodu, a keď začne vrieť – vhoďte do nej párky a vypnite horák.
To je všetko. Týmto spôsobom ohrejete klobásy bez toho, aby sa v nich uvarila soľ, ktorú obsahujú. Pred týmto procesom tiež nezabudnite párky zbaviť všetkých plastových ochranných vrstiev.