Originálna chuť, výrazná farba a neoceniteľné zdravotné vlastnosti. Kurkuma, presnejšie kurkumín, ktorý obsahuje, je mimoriadne užitočná pri liečbe mnohých ochorení. Štúdie ukazujú, že poskytuje obrovskú úľavu od bolesti spojenej s rôznymi ochoreniami.
Kurkuma – odkiaľ pochádza a čím sa odlišuje?
Kurkuma je rastlina z čeľade zázvorovitých, známa aj ako indický šafran. Je to korenie, ktoré sa získava z odnože ostrice dlhej (Curcuma longa). Samotné slovo kurkuma má svoj pôvod v latinskom slove „terra merita“, čo v doslovnom preklade znamená „krajina zásluh“.
Koreň kurkumy je rastlinná surovina, ktorá sa bežne používa v kuchyni ako korenie. Keďže má vo svojom zložení kurkumín, žltooranžovo sfarbené farbivo, má osobitné vlastnosti. Toto farbivo sa používa ako potravinárska prísada (E100) a dodáva pokrmom špecifickú žltooranžovú farbu.
Vyznačuje sa aj charakteristickou chuťou a vôňou. V práškovej forme aj ako čerstvý koreň je úplne bezpečný na konzumáciu. Koreň v mletej forme je tiež súčasťou zloženia známej zmesi korenia – kari.
Osemdesiat percent produkcie tohto veľmi aromatického korenia sa uskutočňuje v Indii, ktorá je zároveň jedným z najväčších spotrebiteľov. Kurkuma však nie je len korenie, ale aj liek. Aké vlastnosti má?
Vlastnosti známe už od staroveku
Cenné vlastnosti kurkumy objavili naši predkovia už pred tisíckami rokov. Ukázalo sa, že hinduistickí a čínski liečitelia využívali mimoriadnu liečivú silu kurkumy. Podľa nájdených záznamov hinduistických lekárov používali toto korenie už 600 rokov pred naším letopočtom. V tom čase sa používala najmä ako liek na rôzne ochorenia dýchacích ciest.
V starovekej Číne ju zasa odporúčali ľuďom, ktorí trpeli tráviacimi ťažkosťami, žalúdočnými ochoreniami a tiež na urýchlenie procesu hojenia rán.
Dnes už vieme, že má oveľa širšie uplatnenie a mimoriadne priaznivé účinky na naše zdravie. Ako môže kurkuma a kurkumín, ktorý obsahuje, pomôcť?
Liečivá sila nenápadného korenia
Medzi vedecky dokázané zdravotné vlastnosti kurkumínu patrí silný protizápalový účinok, zmiernenie bolesti a opuchov kĺbov, prevencia porúch trávenia, črevných ochorení, ako aj pozitívny vplyv na činnosť srdca a znižovanie hladiny cholesterolu. Pozrime sa na tieto vlastnosti jednu po druhej.
Protizápalové účinky
Kurkumín patrí do skupiny najsilnejších prírodných antioxidantov. Má schopnosť neutralizovať voľné radikály vo vnútri bunky, čím bojuje proti oxidačnému stresu (stav, pri ktorom je v tele príliš veľa voľných radikálov a málo antioxidantov . Vďaka tomu je kurkumín silným protizápalovým prostriedkom, ktorý ovplyvňuje zníženie produkcie tých bielkovín, ktoré sa podieľajú na zápalovom procese. Prítomnosť zápalu v danom organizme možno potvrdiť vykonaním testu so stanovením bielkoviny CRP v krvi – zvýšená hladina tejto bielkoviny znamená zápal.
O tejto vlastnosti kurkumínu boli vykonané zaujímavé štúdie. Pacientom s metabolickým syndrómom bola podávaná dávka 1 g kurkumínu denne. Výsledkom bolo výrazné zníženie zápalu, ktorý sa meral hladinou proteínu CRP. Okrem toho časopis Oncogene v roku 2004 uverejnil štúdiu, ktorá potvrdila, že užívanie kurkumínu je proti zápalu účinnejšie ako bežne používané lieky, ako sú aspirín alebo ibuprofén. To je veľmi cenné zistenie, pretože potláčanie zápalu je cieľom modernej medicíny.
Zmiernenie bolesti a opuchu kĺbov
Protizápalové a antioxidačné vlastnosti kurkumy sa s veľkou účinnosťou využívajú aj pri zmierňovaní bolesti pri zápale kĺbov. Osteoartróza je spojená s bolesťou, ktorú sa zvyčajne snažíme tlmiť protizápalovými liekmi (ibuprofén, diklofenak). Hoci tieto lieky poskytujú úľavu od bolesti, spôsobujú aj vedľajšie účinky. Pritom kurkumín bude dobre pôsobiť na zmiernenie príznakov osteoartrózy, čo potvrdzujú aj štúdie. Ľudia s osteoartrózou kolena, ktorí užívali kurkumín perorálne počas štyroch týždňov v dávke 1 500 mg denne, mali nielen zníženú bolesť, podobne ako tí, ktorí užívali 1 200 mg ibuprofénu denne, ale tiež sa oveľa menej často sťažovali na vedľajšie účinky. Európska agentúra pre lieky oficiálne zaregistrovala kurkumín na tento účel.
Prevencia porúch trávenia a črevných ochorení
Kurkumín má pozitívny vplyv aj na tráviace problémy – chráni tráviaci systém, odstraňuje nadúvanie a zmierňuje následky črevných ochorení. Jeho účinnosť v tomto prípade súvisí s produkciou mucínu – bielkoviny, ktorá má schopnosť vytvárať ochrannú vrstvu v žalúdočnej sliznici. Cenná zložka kurkuma je prospešná aj pri liečbe ulceróznej kolitídy a Crohnovej choroby (znižuje príznaky, ako sú bolesti brucha, krvácanie a hnačka).
Znižovanie hladiny cholesterolu
Čínski vedci poskytli v roku 2017 ďalšie cenné informácie: kurkumín je jedným z faktorov, ktoré majú vplyv na zníženie hladiny LDL frakcie cholesterolu (všeobecne známeho ako „zlý cholesterol“) a triglyceridov. Podľa čínskych vedcov vlastnosti kurkumínu pomáhajú pacientom, ktorí sú práve ohrození kardiovaskulárnymi ochoreniami, a odporúčajú im zaradiť toto cenné korenie do svojho jedálnička.