Táto potravina čistí črevá ako žiadna iná. Vyskúšajte ju na raňajky

quinoa
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Mnoho ľudí začína svoj deň miskou raňajkových cereálií. Namiesto čokoládových gulôčok či medových krúžkov však stojí za to siahnuť po zdravšej alternatíve.

Vločky z quinoy, ktoré zatiaľ nepatria medzi najobľúbenejšie, sú skutočným nutričným pokladom.

Prečo dať prednosť vločkám z quinoy?

Quinoa, známa aj ako komosa ryžová, má tisícročnú históriu. Už staroveké kultúry Južnej Ameriky si ju cenili pre jej mimoriadne výživové vlastnosti. Vločky z quinoy sú prirodzene bezlepkové, čo ich robí výbornou voľbou pre ľudí s celiakiou alebo intoleranciou na lepok.

Okrem toho sú bohaté na rastlinné bielkoviny, vďaka čomu sú ideálne pre vegetariánov a vegánov. Obsahujú množstvo minerálov, ako sú železo, horčík a mangán, ktoré prispievajú k celkovému zdraviu. Quinoa tiež poskytuje zdravé tuky omega-3 a omega-6, ktoré podporujú činnosť srdca a znižujú zápaly v tele.

Quinoa má nízky glykemický index, čo znamená, že je vhodná pre diabetikov. Pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi a vďaka nízkej kalorickej hodnote (približne 100 kcal na 30 g) sa hodí aj do jedálnička ľudí, ktorí sa snažia udržať si zdravú váhu.

Podpora trávenia a imunity

Jednou z hlavných výhod vločiek z quinoy je ich vysoký obsah vlákniny. Tá podporuje zdravé trávenie, pomáha predchádzať zápche a poskytuje živiny prospešným črevným baktériám. To má pozitívny vplyv nielen na tráviaci systém, ale aj na celkovú imunitu.

Ako si pripraviť raňajky z vločiek quinoy?

Vločky z quinoy sú univerzálne a ľahko dostupné v obchodoch so zdravou výživou aj v supermarketoch. Môžete ich použiť na teplo aj na studeno, a to nielen ako alternatívu ku klasickým cereáliám, ale aj ako základ mnohých jedál.

Tipy na prípravu:

  • Sladké raňajky: Uvarené vločky zmiešajte s rastlinným alebo kravským mliekom. Pridajte čerstvé ovocie (napr. čučoriedky, maliny či banány), orechy, chia semienka a doslaďte medom alebo javorovým sirupom.
  • Pečenie: Mleté vločky z quinoy môžu nahradiť časť múky v receptoch na palacinky, muffiny alebo sušienky.
  • Prílohy a desiaty: Použite ich ako základ do smoothie misiek, domácej granoly alebo ich pridajte do jogurtu.

V skratke

Vločky z quinoy sú zdravou, chutnou a všestrannou alternatívou ku klasickým raňajkovým cereáliám. Obsahujú množstvo živín, ktoré podporujú zdravie srdca, tráviaci systém a metabolizmus. Navyše sú vhodné pre ľudí s celiakiou, diabetikov i tých, ktorí hľadajú nízkokalorické možnosti stravovania.

Zapojte vločky z quinoy do svojho jedálnička ešte dnes a objavte všetky ich benefity. Vaše telo vám poďakuje!


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *