quinoa
Slovensko

Táto potravina čistí črevá ako žiadna iná. Vyskúšajte ju na raňajky

Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Mnoho ľudí začína svoj deň miskou raňajkových cereálií. Namiesto čokoládových gulôčok či medových krúžkov však stojí za to siahnuť po zdravšej alternatíve.

Vločky z quinoy, ktoré zatiaľ nepatria medzi najobľúbenejšie, sú skutočným nutričným pokladom.

Prečo dať prednosť vločkám z quinoy?

Quinoa, známa aj ako komosa ryžová, má tisícročnú históriu. Už staroveké kultúry Južnej Ameriky si ju cenili pre jej mimoriadne výživové vlastnosti. Vločky z quinoy sú prirodzene bezlepkové, čo ich robí výbornou voľbou pre ľudí s celiakiou alebo intoleranciou na lepok.

Okrem toho sú bohaté na rastlinné bielkoviny, vďaka čomu sú ideálne pre vegetariánov a vegánov. Obsahujú množstvo minerálov, ako sú železo, horčík a mangán, ktoré prispievajú k celkovému zdraviu. Quinoa tiež poskytuje zdravé tuky omega-3 a omega-6, ktoré podporujú činnosť srdca a znižujú zápaly v tele.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Vložte bobkové listy do mixéra. Ľutujem, že som túto metódu nepoznal skôr

Quinoa má nízky glykemický index, čo znamená, že je vhodná pre diabetikov. Pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi a vďaka nízkej kalorickej hodnote (približne 100 kcal na 30 g) sa hodí aj do jedálnička ľudí, ktorí sa snažia udržať si zdravú váhu.

Podpora trávenia a imunity

Jednou z hlavných výhod vločiek z quinoy je ich vysoký obsah vlákniny. Tá podporuje zdravé trávenie, pomáha predchádzať zápche a poskytuje živiny prospešným črevným baktériám. To má pozitívny vplyv nielen na tráviaci systém, ale aj na celkovú imunitu.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Muž z Revúcej vyrúbal 28 borovíc. Teraz mu hrozí 5 rokov väzenia

Ako si pripraviť raňajky z vločiek quinoy?

Vločky z quinoy sú univerzálne a ľahko dostupné v obchodoch so zdravou výživou aj v supermarketoch. Môžete ich použiť na teplo aj na studeno, a to nielen ako alternatívu ku klasickým cereáliám, ale aj ako základ mnohých jedál.

Tipy na prípravu:

  • Sladké raňajky: Uvarené vločky zmiešajte s rastlinným alebo kravským mliekom. Pridajte čerstvé ovocie (napr. čučoriedky, maliny či banány), orechy, chia semienka a doslaďte medom alebo javorovým sirupom.
  • Pečenie: Mleté vločky z quinoy môžu nahradiť časť múky v receptoch na palacinky, muffiny alebo sušienky.
  • Prílohy a desiaty: Použite ich ako základ do smoothie misiek, domácej granoly alebo ich pridajte do jogurtu.
Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Úrad vlády nakúpil alkohol za desaťtisíce eur. Koňaky, hruškovice či rumy

V skratke

Vločky z quinoy sú zdravou, chutnou a všestrannou alternatívou ku klasickým raňajkovým cereáliám. Obsahujú množstvo živín, ktoré podporujú zdravie srdca, tráviaci systém a metabolizmus. Navyše sú vhodné pre ľudí s celiakiou, diabetikov i tých, ktorí hľadajú nízkokalorické možnosti stravovania.

Zapojte vločky z quinoy do svojho jedálnička ešte dnes a objavte všetky ich benefity. Vaše telo vám poďakuje!


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Redakcia Plénum.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *