Táto superpotravina je lepšia ako akékoľvek doplnky. Málokto o nej vie

riasy
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Hoci sú často spájané s nevábnym vzhľadom a špecifickou chuťou, riasy majú výnimočný potenciál stať sa neoddeliteľnou súčasťou zdravej stravy.

Tieto morské rastliny, po stáročia obľúbené v ázijskej kuchyni, si na Západe získavajú čoraz väčšiu popularitu ako superpotravina. Prečo by ste mali riasy zaradiť do svojho jedálnička?

Výnimočné nutričné vlastnosti

Riasy ukrývajú bohatstvo živín, vďaka ktorým patria medzi najcennejšie dary prírody. Obsahujú vitamíny A, C, E, K a skupiny B, ako aj minerály, ako sú jód, horčík, vápnik, draslík či železo. Sú tiež vynikajúcim zdrojom bielkovín a všetkých esenciálnych aminokyselín, čo ich robí ideálnymi pre vegánov a vegetariánov.

Vďaka obsahu antioxidantov riasy pomáhajú telu bojovať s voľnými radikálmi, spomaľujú procesy starnutia a znižujú riziko chronických ochorení, ako sú cukrovka či rakovina. Navyše, polysacharidy obsiahnuté v riasach podporujú imunitný systém a vláknina prispieva k zlepšeniu trávenia a zdraviu čriev.

Riasy ako zdroj omega-3 mastných kyselín

Nie každý vie, že riasy, najmä mikrorias, ako sú spirulina či chlorella, sú vynikajúcim zdrojom omega-3 mastných kyselín. Tieto látky, ktoré sú bežne spájané s rybami, zohrávajú kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia srdca a majú protizápalové účinky. Spirulina, známa svojím mimoriadne vysokým obsahom bielkovín (až 70 %), je obzvlášť cenená ľuďmi na rastlinnej strave.

Potvrdené vedeckými štúdiami

Vedecké výskumy potvrdzujú, že pravidelná konzumácia rias môže priniesť množstvo zdravotných výhod. Podporujú imunitný systém, znižujú zápaly a pozitívne ovplyvňujú celkovú kondíciu organizmu. Navyše, riasy podporujú rozvoj zdravého črevného mikrobiómu, čo má kľúčový význam pre naše zdravie a pohodu.

riasy 1

Ako zaradiť riasy do stravy?

Riasy sú dostupné v rôznych formách: sušené, vo vločkách, ako prášok či ako súčasť sushi. Môžete ich pridávať do polievok, šalátov, smoothies alebo dokonca do pečiva. Populárne druhy, ako sú wakame, kombu či nori, sú skvelým spôsobom, ako spestriť každodenné jedlá.

Odborníci odporúčajú konzumovať maximálne 5 gramov sušených rias denne, aby ste využili ich výživové vlastnosti a zároveň sa vyhli nadbytku jódu.

Bezpečnosť a kvalita

Pri výbere rias je dôležité siahnuť po produktoch z certifikovaných zdrojov, aby ste predišli riziku kontaminácie toxínmi, ako sú ťažké kovy. Obchody so zdravou výživou, supermarkety s ázijskými produktmi a lekárne sú miestami, kde ľahko nájdete kvalitné riasy.

V skratke

Riasy sú mimoriadne hodnotným doplnkom stravy, ktorý ponúka:

  • bohatstvo vitamínov a minerálov,
  • podporu imunitného a tráviaceho systému,
  • ochranu pred voľnými radikálmi,
  • vzácne omega-3 mastné kyseliny.

Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *