Táto zelenina a ovocie v chladničke strácajú svoje výživové hodnoty

chladnicka
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Keď sa vrátime z nákupu, často automaticky ukladáme ovocie a zeleninu do chladničky, aby sme predĺžili ich čerstvosť. Nie vždy je to však správna voľba. Niektoré druhy totiž zle znášajú nízke teploty, strácajú chuť, menia konzistenciu či dokonca prichádzajú o dôležité živiny. Pozrime sa na to, čo patrí do chladničky a čo je lepšie skladovať pri izbovej teplote.

Ktoré ovocie a zelenina potrebujú chlad?

Chladnička je ideálnym miestom najmä pre ovocie a zeleninu, ktoré sú mäkké, rýchlo sa kazia alebo sú už dostatočne zrelé. Nízka teplota spomaľuje ich dozrievanie, zabraňuje rastu plesní a predlžuje ich čerstvosť.

Do chladničky určite patrí:

  • Bobuľové ovocie – maliny, čučoriedky, jahody
  • Tropické plody, ak sú už zrelé – napríklad avokádo či mango
  • Listová zelenina – šalát, rukola, kapusta
  • Kapustovitá zelenina – brokolica, karfiol, ružičkový kel
  • Pór – rýchlo vädne pri izbovej teplote

Ak chcete predísť vlhkosti a predĺžiť trvanlivosť týchto potravín, vyhnite sa plastovým obalom a radšej ich uchovávajte v papierových vreckách alebo sklenených nádobách.

Čomu chladnička neprospieva?

Naopak, niektoré druhy ovocia a zeleniny si vyžadujú izbovú teplotu. V chlade strácajú chuť, mení sa ich konzistencia alebo sa rýchlejšie kazia.

Čo radšej nechajte mimo chladničky?

  • Paradajky – v chlade sa naruší ich dozrievanie, čím strácajú sladkosť a stávajú sa mdlými
  • Zemiaky – nízka teplota premieňa škrob na cukor, čo spôsobuje ich sladkastú chuť a zmenu textúry
  • Cibuľa a cesnak – v chladničke vlhnú, strácajú arómu a môžu rýchlo splesnivieť
  • Uhorky – vystavené chladu sa stávajú vodnatými a rýchlo sa kazia
  • Citrusy – pri nízkych teplotách prichádzajú o arómu a vitamíny
  • Jablká a hrušky – v chladničke rýchlejšie strácajú čerstvosť

Bylinky, ako napríklad bazalka či petržlenová vňať, si taktiež lepšie zachovajú svoju vôňu a chuť pri izbovej teplote. Ak ich však chcete uchovať dlhšie, môžete ich skladovať v chladničke zabalené vo vlhkej papierovej utierke.

V skratke

Hoci chladnička pomáha predĺžiť trvanlivosť mnohých druhov ovocia a zeleniny, nie všetko do nej patrí. Paradajky, zemiaky, cibuľa či citrusy si lepšie zachovajú chuť a kvalitu pri izbovej teplote. Pri skladovaní sa oplatí dodržiavať správne zásady – vyhýbať sa plastovým obalom, dbať na suché a vzdušné prostredie a jednotlivé druhy potravín správne kombinovať. Takto si nielen uchováte ich čerstvosť, ale zároveň si doprajete chutnejšie a výživnejšie jedlo.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *