Táto zelenina a ovocie v chladničke strácajú svoje výživové hodnoty

chladnicka
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Keď sa vrátime z nákupu, často automaticky ukladáme ovocie a zeleninu do chladničky, aby sme predĺžili ich čerstvosť. Nie vždy je to však správna voľba. Niektoré druhy totiž zle znášajú nízke teploty, strácajú chuť, menia konzistenciu či dokonca prichádzajú o dôležité živiny. Pozrime sa na to, čo patrí do chladničky a čo je lepšie skladovať pri izbovej teplote.

Ktoré ovocie a zelenina potrebujú chlad?

Chladnička je ideálnym miestom najmä pre ovocie a zeleninu, ktoré sú mäkké, rýchlo sa kazia alebo sú už dostatočne zrelé. Nízka teplota spomaľuje ich dozrievanie, zabraňuje rastu plesní a predlžuje ich čerstvosť.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Muž pri Bratislave chcel odplašiť muža so psom. Omylom ho zastrelil

Do chladničky určite patrí:

  • Bobuľové ovocie – maliny, čučoriedky, jahody
  • Tropické plody, ak sú už zrelé – napríklad avokádo či mango
  • Listová zelenina – šalát, rukola, kapusta
  • Kapustovitá zelenina – brokolica, karfiol, ružičkový kel
  • Pór – rýchlo vädne pri izbovej teplote

Ak chcete predísť vlhkosti a predĺžiť trvanlivosť týchto potravín, vyhnite sa plastovým obalom a radšej ich uchovávajte v papierových vreckách alebo sklenených nádobách.

Čomu chladnička neprospieva?

Naopak, niektoré druhy ovocia a zeleniny si vyžadujú izbovú teplotu. V chlade strácajú chuť, mení sa ich konzistencia alebo sa rýchlejšie kazia.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Týždenný horoskop od 24.marca do 30.marca 2025

Čo radšej nechajte mimo chladničky?

  • Paradajky – v chlade sa naruší ich dozrievanie, čím strácajú sladkosť a stávajú sa mdlými
  • Zemiaky – nízka teplota premieňa škrob na cukor, čo spôsobuje ich sladkastú chuť a zmenu textúry
  • Cibuľa a cesnak – v chladničke vlhnú, strácajú arómu a môžu rýchlo splesnivieť
  • Uhorky – vystavené chladu sa stávajú vodnatými a rýchlo sa kazia
  • Citrusy – pri nízkych teplotách prichádzajú o arómu a vitamíny
  • Jablká a hrušky – v chladničke rýchlejšie strácajú čerstvosť

Bylinky, ako napríklad bazalka či petržlenová vňať, si taktiež lepšie zachovajú svoju vôňu a chuť pri izbovej teplote. Ak ich však chcete uchovať dlhšie, môžete ich skladovať v chladničke zabalené vo vlhkej papierovej utierke.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Tieto znamenia zverokruhu čaká silný apríl 2025 a veľké zmeny

V skratke

Hoci chladnička pomáha predĺžiť trvanlivosť mnohých druhov ovocia a zeleniny, nie všetko do nej patrí. Paradajky, zemiaky, cibuľa či citrusy si lepšie zachovajú chuť a kvalitu pri izbovej teplote. Pri skladovaní sa oplatí dodržiavať správne zásady – vyhýbať sa plastovým obalom, dbať na suché a vzdušné prostredie a jednotlivé druhy potravín správne kombinovať. Takto si nielen uchováte ich čerstvosť, ale zároveň si doprajete chutnejšie a výživnejšie jedlo.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *