Táto zelenina nepatrí do chladničky. Vydrží o veľa menej

chladnicka
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Zdá sa, že najlepším miestom na skladovanie potravín je chladnička. V skutočnosti však nízke teploty nie vždy prospievajú kvalite produktov, najmä niektorých druhov zeleniny.

Nesprávne skladovanie môže viesť k strate chuti, zmene konzistencie a dokonca k rýchlejšiemu kazeniu. Zistite, ktoré produkty by ste mali skladovať mimo chladničky a prečo.

Zemiaky – citlivé na vlhkosť

Zemiaky absorbujú vlhkosť ako špongia, čo v chladnom a vlhkom prostredí chladničky spôsobuje ich rýchle hnitie. Najlepšie je skladovať ich na suchom, chladnom a dobre vetranom mieste – ideálne v pivnici alebo špajzi. Ak ich ochránite pred slnečným svetlom, zemiaky si zachovajú svoje vlastnosti oveľa dlhšie.

Paradajky – nechajte ich na izbovej teplote

Hoci sú paradajky technicky ovocím, často ich považujeme za zeleninu. V chladničke dochádza k poškodeniu ich bunkovej štruktúry, čo vedie k zmäknutiu a strate prirodzenej chuti. Na zachovanie čerstvosti ich skladujte pri izbovej teplote – ideálne v košíku alebo miske, ktorá umožní cirkuláciu vzduchu.

Uhorky – chrumkavosť v teplejšom prostredí

Uhorky zle znášajú chlad – rýchlo zmäknú a stratia svoju chrumkavosť. Najlepšie je skladovať ich na suchom a chladnom mieste v domácnosti, kde nebudú vystavené extrémnym podmienkam. Dôležité je aj zabezpečiť dobré odvetrávanie.

Cibuľa a cesnak – nepriatelia vlhkosti

Cibuľa a cesnak reagujú na skladovanie v chladničke veľmi zle. Cesnak v nízkych teplotách príliš zvlhne, čo podporuje tvorbu plesní. Najlepším miestom na ich skladovanie je tmavá a suchá špajza, kde môžu voľne dýchať.

Tekvica – expert na suché miesta

Skladovanie tekvice v chladničke zvyšuje riziko vzniku plesní kvôli vlhkosti. Oveľa lepšou voľbou je suché a chladné miesto, napríklad pivnica, kde podmienky umožnia jej dlhé skladovanie bez rizika zamrznutia.

Mrkva – špeciálna zásuvka na zeleninu alebo papierové vrecko

Mrkvu môžete skladovať v chladničke, no je dôležité umiestniť ju do špeciálnej zásuvky na zeleninu. V opačnom prípade hrozí, že stratí svoju prirodzenú chuť a stane sa horkou. Alternatívou je uloženie mrkvy do papierového vrecka, ktoré zabráni jej vysychaniu.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *