Táto zelenina nepatrí do chladničky. Vydrží o veľa menej

chladnicka
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Zdá sa, že najlepším miestom na skladovanie potravín je chladnička. V skutočnosti však nízke teploty nie vždy prospievajú kvalite produktov, najmä niektorých druhov zeleniny.

Nesprávne skladovanie môže viesť k strate chuti, zmene konzistencie a dokonca k rýchlejšiemu kazeniu. Zistite, ktoré produkty by ste mali skladovať mimo chladničky a prečo.

Zemiaky – citlivé na vlhkosť

Zemiaky absorbujú vlhkosť ako špongia, čo v chladnom a vlhkom prostredí chladničky spôsobuje ich rýchle hnitie. Najlepšie je skladovať ich na suchom, chladnom a dobre vetranom mieste – ideálne v pivnici alebo špajzi. Ak ich ochránite pred slnečným svetlom, zemiaky si zachovajú svoje vlastnosti oveľa dlhšie.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Bobkový list položený na radiátore má prospešné účinky pre celú domácnosť

Paradajky – nechajte ich na izbovej teplote

Hoci sú paradajky technicky ovocím, často ich považujeme za zeleninu. V chladničke dochádza k poškodeniu ich bunkovej štruktúry, čo vedie k zmäknutiu a strate prirodzenej chuti. Na zachovanie čerstvosti ich skladujte pri izbovej teplote – ideálne v košíku alebo miske, ktorá umožní cirkuláciu vzduchu.

Uhorky – chrumkavosť v teplejšom prostredí

Uhorky zle znášajú chlad – rýchlo zmäknú a stratia svoju chrumkavosť. Najlepšie je skladovať ich na suchom a chladnom mieste v domácnosti, kde nebudú vystavené extrémnym podmienkam. Dôležité je aj zabezpečiť dobré odvetrávanie.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Ako dlho môžete skladovať chlieb v mrazničke

Cibuľa a cesnak – nepriatelia vlhkosti

Cibuľa a cesnak reagujú na skladovanie v chladničke veľmi zle. Cesnak v nízkych teplotách príliš zvlhne, čo podporuje tvorbu plesní. Najlepším miestom na ich skladovanie je tmavá a suchá špajza, kde môžu voľne dýchať.

Tekvica – expert na suché miesta

Skladovanie tekvice v chladničke zvyšuje riziko vzniku plesní kvôli vlhkosti. Oveľa lepšou voľbou je suché a chladné miesto, napríklad pivnica, kde podmienky umožnia jej dlhé skladovanie bez rizika zamrznutia.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Denný horoskop na stredu 15. januára 2025

Mrkva – špeciálna zásuvka na zeleninu alebo papierové vrecko

Mrkvu môžete skladovať v chladničke, no je dôležité umiestniť ju do špeciálnej zásuvky na zeleninu. V opačnom prípade hrozí, že stratí svoju prirodzenú chuť a stane sa horkou. Alternatívou je uloženie mrkvy do papierového vrecka, ktoré zabráni jej vysychaniu.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *