Šálka čiernej kávy má len tri kalórie. Malé množstvo prísad však môže tento zdravý nápoj premeniť na jedlo s kalóriami porovnateľnými s výdatnou večerou. Ťažko tomu uveriť? V jednej známej sieti kaviarní má veľký kávový nápoj s mliekom až 700 kalórií. Prídavné látky, ktoré si dávame do kávy, nezmiznú akoby zázrakom.
Pre mnohých ľudí má pravidelné pitie kávy mnoho výhod. Iní, najmä tí, ktorí sú citlivejší na kofeín, môžu pociťovať silné, nepríjemné ťažkosti aj po vypití malej šálky tohto nápoja. Niekedy však tieto nepríjemné príznaky nespôsobuje samotná káva, ale prísady, ktoré do nej dávame. Aké sú tieto produkty?
Ktorá káva je pre naše zdravie najhoršia?
Káva, do ktorej pridávame sladké prísady, sa stáva vysokokalorickým dezertom. Zaujíma vás, prečo priberáte, cítite sa letargickí, máte nepríjemné žalúdočno-črevné ťažkosti? Môže to byť preto, že pravidelne konzumujete práve takto vylepšenú kávu – s množstvom mlieka, šľahačky, sirupov, peny, silne osladenú alebo s prídavkom škodlivej „smotany“.
To všetko výrazne zvyšuje kalorickú hodnotu nápoja. O koľko? Veľké caffe latte v jednej obľúbenej sieti kaviarní má…. 700 kalórií. Tri takéto kávy poskytujú viac ako 100 % dennej energetickej potreby priemerného dospelého človeka.
K tomu sa často pridávajú (umelé a nezdravé) sirupy a šľahačka (zvyčajne v spreji, t. j. plná chemikálií). Takáto vysoká dávka cukru dodaná prostredníctvom niekoľkých „dúškov“ poskytne telu takzvaný „kopanec“, ale tento „kopanec“ netrvá dlho, a keď hladina energie začne klesať, spôsobuje únavu, ospalosť. Stáva sa vám, že pociťujete podobné príznaky, najmä po káve v práci? Skontrolujte, či to nepreháňate s prísadami.
Kávy, ktorým by ste sa mali vyhýbať ako čert krížu
Mnohí z nás siahajú po instantnej káve. Tento výrobok je slabšou obdobou tradičnej kávy. Treba však poznamenať, že pokiaľ ide o účinky na zdravie, obe sa môžu pochváliť podobnými vlastnosťami. Napriek tomu sa nenechajme oklamať kávami „xw1“. Tie sú tiež rozpustné, ale plné cukru, aróm a celého zoznamu éčok. Aké je zloženie takejto kávy „3 v 1“?
„Cukor, glukózový sirup, plne hydrogenovaný palmojadrový tuk, 7,9 % rozpustnej kávy, tapiokový škrob, stabilizátory (E331, E340, E452, E451), mliečne bielkoviny, soľ, emulgátory (E471, E472e), arómy“.
Na pití kávy s mliekom alebo dokonca s cukrom nie je nič zlé, ak ju inak nedokážeme prehltnúť. Najdôležitejšia je však striedmosť. Ako vidíte, je ľahké stratiť rozlišovaciu schopnosť, káva zaberie veľa, ale všetky tie prídavné látky nezmiznú a premenia zdravý nápoj na ťažko stráviteľný dezert s kalóriami porovnateľnými s tučnou večerou.