Tento kuchynský odpad milujú paradajky. Budú po ňom rásť ako divé

paradajky hnojivo
Pomôž nám rásť – zdieľaj aspoň jeden článok, veľmi nám tým pomôžeš. Ďakujeme!

Len málokto si uvedomuje, že zvyšky z kuchyne môžu byť pre záhradu cennejšie než drahé hnojivá z obchodov. Šupky zo zeleniny, škrupiny od vajec či kávová usadenina – to všetko sú prírodné zdroje vápnika, draslíka, fosforu a horčíka. A práve tieto živiny sú pre paradajky, ale aj ďalšie plodiny, nevyhnutné.

paradajky hnojivo

Prečo paradajky milujú domáce hnojenie

Paradajky počas kvitnutia a tvorby plodov potrebujú obrovské množstvo výživy. Zvyšky z kuchyne im ju dokážu poskytnúť prirodzene a postupne, bez rizika prehnojenia. Navyše sú vždy poruke, ekologické a zadarmo.

Najlepšie kuchynské prísady pre paradajky

  • Vaječné škrupiny – bohatý zdroj vápnika, ktorý chráni paradajky pred suchou hnilobou. Stačí ich rozdrviť a rozsypať okolo koreňov.
  • Kávová usadenina – zlepšuje štruktúru pôdy, dodáva dusík a priťahuje dážďovky. Možno ju primiešať do pôdy alebo rozsypať pri stonke.
  • Banánové šupky – obsahujú draslík a horčík, ktoré sú dôležité počas kvitnutia a plodenia. Rozdrvené a zakopané pri koreni sa rýchlo rozložia.
  • Odvar zo zemiakov – škrob v ňom posilňuje korene. Po vychladnutí ním stačí polievať rastliny.
  • Použitý čaj – jemne vyživuje mladé sadenice.
  • Cibuľové šupky – odvar z nich odpudzuje škodcov typickým zápachom aj obsahom látok.
  • Zeleninové šupky – základ kompostu, ktorý sa rozkladá pomalšie, ale pôsobí dlhodobo.

Úžitok aj pre iné plodiny a kvety

Hoci sa kuchynské zvyšky najčastejšie využívajú pri paradajkách, rovnako dobre poslúžia aj pri iných rastlinách.

  • Uhorky, paprika a cuketa vyžadujú draslík a horčík.
  • Mrkva a cvikla výborne reagujú na kávovú usadeninu.
  • Šalát, špenát či kôpor ocenia odvary zo zeleniny.
  • Kvety a izbové rastliny posilní vápnik zo škrupín.
  • Ovocné stromy a kríky, najmä bobuľové, získajú prirodzenú výživu priamo z kuchynského odpadu.

Ekologické aj ekonomické riešenie

Používať kuchynské zvyšky ako hnojivo znamená šetriť peniaze, životné prostredie aj samotné rastliny. Kľúčom je pravidelnosť a striedmosť – menšie dávky častejšie prinesú najlepšie výsledky.


Pomôž nám rásť – zdieľaj aspoň jeden článok, veľmi nám tým pomôžeš. Ďakujeme!

Volám sa Renáta Regina, mám 56 rokov a celý život som verná jednoduchosti, poctivej práci a radosti z maličkostí. Vyštudovala som obchodnú akadémiu v Banskej Bystrici, no môj každodenný život je už roky spätý so záhradou, zvieratami a domácnosťou. Venujem sa malej farme, kde mám ovce, kozy, sliepky, jednu kravičku a prasiatko. Každý deň trávim v pohybe – v záhrade, pri starostlivosti o zvieratá alebo pri varení a pečení, čo je moja veľká vášeň. Varenie z domácich surovín, pečenie klasických koláčov či vymýšľanie nových receptov ma nesmierne napĺňa. Aj keď sú dni často plné práce, večer si vždy nájdem čas na písanie článkov, v ktorých sa snažím zdieľať rady, tipy a skúsenosti, ktoré by mohli pomôcť aj iným – či už ide o domácnosť, záhradu alebo tradičné recepty. Verím, že v jednoduchosti je krása a že každá žena (a nielen žena) si zaslúži inšpiráciu, ktorá jej spríjemní bežný deň.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *