Tento recept má takmer 100 rokov. Varím si ho doma na jeseň

jablkova stava
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Na Slovensku si mnohí spomenú na domáce kompóty najmä počas Vianoc. Na štedrovečernej večeri často nechýba kompót zo sušeného ovocia – symbol vďaky za úrodu a prianie hojnosti do nového roka.

jablkova stava

No ešte v časoch socializmu patril kompót k bežnej súčasti každodenného obeda. Tento jednoduchý, no chutný nápoj bol nielen osviežujúci, ale aj praktický – a dnes sa k nemu mnohí vracajú ako k nostalgickej spomienke na detstvo.

Nápoj s históriou z prvej polovice 20. storočia

Tradičné kompóty z čerstvého alebo sušeného ovocia sa varili už v medzivojnovom období. Boli symbolom pohostinnosti a starostlivosti gazdinej. Do hrnca sa pridávalo viac cukru, čím vznikal hustý, intenzívne voňavý a plný nápoj.

Ak chcete dosiahnuť autentickú chuť, siahnite po starších odrodách jabĺk a doplňte ich škoricou, klinčekmi a kvapkou citrónovej šťavy. Práve tieto koreniny dodávajú kompótu typickú arómu, ktorú si mnohí pamätajú z kuchýň svojich starých mám.

Kompót – praktický, úsporný a trvácny

V minulosti bol kompót predovšetkým praktickým riešením, ako spracovať nadbytok ovocia, ktoré by sa inak pokazilo. Uvarené kúsky jabĺk alebo sliviek v cukrovom sirupe vydržali celé mesiace a v zime boli vítaným osviežením.

V časoch nedostatku, najmä v 80. rokoch minulého storočia, sa kompót stal symbolom skromnosti, šikovnosti a domácej vynaliezavosti. Každá gazdiná mala svoj osvedčený recept, ktorý premenil obyčajné ovocie na chutný domáci nápoj.

Dnes, napriek širokej ponuke džúsov a nápojov v obchodoch, má domáci kompót opäť svojich priaznivcov. Oceňujú jeho prirodzenú chuť, jednoduchosť a fakt, že neobsahuje žiadne umelé prísady.

stava jablko

Tradičný recept na jablkový kompót

Potrebujete:

  • 0,5 kg jabĺk
  • 125 g cukru
  • 250 ml vody
  • 1 škoricovú tyčinku
  • niekoľko klinčekov
  • šťavu z polovice citróna

Postup:

  1. Jablká ošúpte, odstráňte jadrovníky a nakrájajte ich na štvrtiny.
  2. V hrnci ohrejte vodu a pridajte cukor. Miešajte, kým sa nerozpustí.
  3. Pridajte škoricovú tyčinku, klinčeky a citrónovú šťavu.
  4. Vložte nakrájané jablká a varte ich, kým nezmäknú.
  5. Hotový kompót precedíte a nalejete do pohárov. Do každej porcie môžete pridať pár kúskov ovocia.

Ak chcete, aby bol kompót ľahší a menej sladký, môžete ho pred podávaním zriediť vodou.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *