Tieto huby sa neoplatí sušiť. Stratia chuť a tvoria sa v nich toxíny

huby
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Sušené huby sú pre slovenských hubárov klasikou. Odborníci však upozorňujú: nie každý druh zvládne sušenie bez ujmy.

huby

Niektoré po odparení vody prídu o arómu a v ich dužine sa môžu vytvárať zlúčeniny nevhodné pre zdravie.

Prečo jemné huby strácajú pri sušení kvalitu

Sušenie funguje na princípe odparovania vody pri vyššej teplote. Pevné druhy s nižšou vlhkosťou – napríklad hríby, podhríby či dubáky – zvládnu proces bez výrazných strát chuti. Jemné druhy reagujú inak.

Rýdziky a kuriatka majú vyšší podiel bielkovín a vody. Počas sušenia sa bielkoviny rozkladajú, čo vedie k horkým, ťažšie stráviteľným zlúčeninám. Zároveň sa vyparia prchavé aromatické látky, ktoré týmto hubám dávajú typickú vôňu.

Masliaky so slizkou, nasiakavou pokožkou sa sušia nerovnomerne a môžu zadržiavať vlhkosť – to podporuje vznik plesní pri skladovaní. Podpňovky po usušení strácajú charakteristický aromatický profil a v jedle pôsobia fádne.

Tieto druhy do sušičky radšej nedávajte

Najproblematickejšie sú rýdziky, ktoré po usušení tvrdnú a zhorknú. Kuriatka sa menia na gumené kúsky bez výraznej chuti. Masliaky kvôli zvyškovej vlhkosti ľahko zaplesnivejú už v uzavretom pohári. Podpňovky síce čerstvé chutia výborne, no po sušení bývajú takmer bez vône.

Lepšie spôsoby spracovania citlivých húb

Najistejšie je spracovať ich ešte v deň zberu:

  • Rýdziky a masliaky krátko poduste/opečte a zamrazte – uchovajú si farbu, šťavu aj chuť.
  • Kuriatka sú skvelé na nakladanie v jemnom vínnom octe s horčičnými semienkami, ktoré zvýraznia ich prirodzenú pikantnosť.
  • Podpňovky si udržia pružnosť a chuť po pasterizácii v mierne slanom náleve.

Ak chcete mať doma zásobu sušených húb, siahnite po rúrkovitých druhochhríboch, podhríboch a dubákoch. Tie majú menej vody aj bielkovín, takže po sušení nestrácajú arómu a sú bezpečné na dlhšie skladovanie.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Viktória Stovičková, mám 25 rokov a hoci som vyštudovala strednú zdravotnícku školu v Nitre, dnes je mojím hlavným „povolaním“ mamička na plný úväzok. Starám sa o svoju ročnú dcérku, ktorá mi síce dáva zabrať, ale zároveň mi ukazuje krásu v každodenných momentoch. Kedysi som aktívne hrávala tenis, no dnes som našla novú vášeň v zdravom životnom štýle, varení a písaní. Rada skúšam nové zdravé recepty, varím, pečiem, a venujem sa aj tvorbe jedálničkov online. Popri starostlivosti o domácnosť si vždy nájdem chvíľku aj na cvičenie, ktoré mi pomáha udržiavať si energiu a rovnováhu. Písanie článkov je pre mňa formou oddychu a sebarealizácie. Zistila som, že ma baví zdieľať tipy, nápady a inšpirácie, ktoré môžu pomôcť aj iným – najmä ženám a maminám, ktoré hľadajú rovnováhu medzi rodinou, zdravím a sebou samými.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *