Tieto potraviny spomaľujú trávenie a spôsobujú nafukovanie: Pozor aj na „zdravé“ jedlá

brucho bolest naduvanie
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Nafukovanie, pocit plnosti či nepríjemné tráviace ťažkosti netrápia len po ťažkom obede. Mnohé potraviny – vrátane tých, ktoré sa tvária ako zdravé – môžu výrazne zaťažiť tráviaci systém. Ktoré jedlá najčastejšie spôsobujú problémy, a ako podporiť správne fungovanie čriev?

brucho bolest naduvanie

Ťažké jedlá môžu ostať v črevách celé hodiny

Tráviaci systém si s niektorými jedlami poradí rýchlo, iné mu však dávajú poriadne zabrať. Medzi najväčších „vinníkov“ patria najmä nasýtené tuky, konzervanty a lepok.

Tučné mäso – napríklad bravčové, klobásy, údeniny, bôčik či pečené koleno – sa trávi dlhšie a môže zostať v črevách aj desiatky hodín. Podobne náročné na spracovanie sú mliečne výrobky, najmä tvrdé syry a vajcia, najmä ak ich konzumujeme vo väčšom množstve alebo pri intolerancii laktózy.

Fast food a polotovary ako záťaž pre črevá

Rýchle občerstvenie, instantné jedlá, pizza či hranolky môžu síce rýchlo zasýtiť, no zároveň spomaľujú trávenie. Obsahujú veľa nasýtených tukov, umelých prísad a málo vlákniny.

Ich častá konzumácia spôsobuje pocit ťažoby, nadúvanie, ale aj celkové oslabenie črevného mikrobiómu, ktorý zohráva kľúčovú úlohu pri správnom trávení a vstrebávaní živín.

Problémom môžu byť aj niektoré „zdravé“ jedlá

Zažívacie problémy však nespôsobujú len vysmážané jedlá či fast food. Aj biela ryža, svetlé pečivo alebo jedlá s nízkym obsahom vlákniny môžu zdržiavať potravu v črevách.

Dokonca aj strukoviny – hoci sú bohaté na vlákninu a živiny – môžu spôsobovať nadúvanie, ak ich črevá nie sú zvyknuté pravidelne spracovávať. V takom prípade môžu vyvolať kŕče, nadúvanie či zápchu.

Črevám prospieva vláknina a fermentované potraviny

Tráviaci trakt funguje najlepšie, keď mu dodáme dostatok vlákniny – predovšetkým z celozrnných obilnín, zeleniny, ovocia a strukovín. Zeleninu je ideálne jesť v surovom stave alebo krátko parenú, ovocie najmä so šupkou.

Osobitne prospešné sú potraviny s rozpustnou vlákninou, ako sú ľanové semienka či chia semienka. Vytvárajú v črevách jemný gél, ktorý uľahčuje prechod potravy, chráni sliznicu a podporuje pravidelné vyprázdňovanie.

Fermentované potraviny – ako kyslá kapusta, kimči či kyslomliečne výrobky (napr. kefír, acidko) – sú zas bohatým zdrojom probiotík, ktoré podporujú rovnováhu črevnej mikroflóry.

Ako prirodzene zrýchliť trávenie?

Zdravé trávenie nie je len o správnom výbere potravín. Výrazne pomáhajú aj jednoduché zmeny v každodenných návykoch:

Tieto zmeny môžu zlepšiť činnosť čriev, skrátiť čas trávenia a znížiť výskyt nadúvania, plynatosti či zápchy.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Viktória Stovičková, mám 25 rokov a hoci som vyštudovala strednú zdravotnícku školu v Nitre, dnes je mojím hlavným „povolaním“ mamička na plný úväzok. Starám sa o svoju ročnú dcérku, ktorá mi síce dáva zabrať, ale zároveň mi ukazuje krásu v každodenných momentoch. Kedysi som aktívne hrávala tenis, no dnes som našla novú vášeň v zdravom životnom štýle, varení a písaní. Rada skúšam nové zdravé recepty, varím, pečiem, a venujem sa aj tvorbe jedálničkov online. Popri starostlivosti o domácnosť si vždy nájdem chvíľku aj na cvičenie, ktoré mi pomáha udržiavať si energiu a rovnováhu. Písanie článkov je pre mňa formou oddychu a sebarealizácie. Zistila som, že ma baví zdieľať tipy, nápady a inšpirácie, ktoré môžu pomôcť aj iným – najmä ženám a maminám, ktoré hľadajú rovnováhu medzi rodinou, zdravím a sebou samými.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *