Tieto potraviny vám na jeseň znižujú imunitu

chripka
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Vyhnite sa týmto potravinám a vaša imunita sa vám poďakuje. Tieto poznatky sa vám budú hodiť najmä v období nachladnutia. Prečítajte si raz a zapamätajte si to navždy!

Jesenné a zimné obdobie nie je nijako náročné. Nádcha, kašeľ, bolesti chrbta, nechutenstvo a napokon zimnica a horúčka sú príznaky, ktoré poznáme ako svoje boty. Je však dobré vedieť, že tak ako existujú potraviny, ktoré podporujú našu imunitu a pomáhajú nám prekonať ťažké obdobie, niektoré potraviny zároveň zvyšujú riziko ochorenia. Ktoré to sú? Nižšie nájdete ich prehľad.

Čo nejesť na jeseň a v zime?

Lekári ako mantru opakujú, že keď všetci okolo nás ochorejú, od toho, aby sme sa k tejto nešťastnej skupine pridali, nás delí len to, že si v potrave zabezpečíme dostatočne vysokú dávku selénu, zinku, vitamínu C, omega-3 mastných kyselín a betakaroténu. Tu sa zdá byť vec jasná. Čo však nejesť? Tu sú najdôležitejšie príklady potravín, ktoré poškodzujú imunitu:

Sladkosti

Cukríky, sladkosti, čokolády, ale aj sladké perlivé nápoje nielenže zvyšujú riziko ochorenia na rôzne závažné chronické ochorenia, ale zaťažujú aj náš imunitný systém. Vysoká hladina cukru má negatívny vplyv na črevné baktérie, a tým aj na imunitnú odpoveď.

Výrobky bohaté na tuky omega-6

V súvislosti so zdravou imunitou sa veľa hovorí o omega-3 tukoch, a to oprávnene. Ich príbuzné, omega-6 mastné kyseliny, sú však úplne iná záležitosť. V skutočnosti je najdôležitejšia rovnováha medzi jednými a druhými a práve narušenie tejto rovnováhy spôsobuje výrazné zníženie imunity.

Spracované mäso

Zaťažuje žalúdok, hrozí, že spôsobí rakovinu, a tiež znemožňuje úsilie imunitného systému kvôli vysokému obsahu nasýtených mastných kyselín. To platí aj pre obľúbené rýchle občerstvenie, ktoré spôsobuje zápaly a bakteriálnu nerovnováhu v črevách.

Slané občerstvenie

Na tomto mieste je potrebné zdôrazniť, že keď píšeme o soli v strave, nemali by sme prikladať taký význam soľničke a jej používaniu do miešaných vajíčok ako výrobkom, v ktorých soľ zohráva hlavnú úlohu. Čipsy, údeniny, konzervy a dokonca aj chlieb často obsahujú viac soli, ako by sme si mysleli. Na druhej strane, obľúbené korenie má katastrofálny vplyv na imunitu. Potláča protizápalové reakcie a často vedie k vážnym autoimunitným ochoreniam.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *