Toto je najlepšie mäso na vyprážané rezne. Nie je to kuracie ani bravčové

rezne vyprazanie olej
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Teľacina si už celé desaťročia udržiava povesť najjemnejšieho mäsa v kuchyni. Má svetloružovú farbu, je ľahko stráviteľná a chuťovo prekonáva bravčové aj morčacie mäso. Správne pripravený teľací rezeň je nielen lahodný, ale aj výživný a diétnejší ako klasický bravčový.

rezne vyprazanie olej

Na 100 gramov obsahuje približne 20 gramov bielkovín a len 140 kalórií. Okrem toho je bohatá na železo, fosfor, draslík a vitamíny skupiny B, ktoré podporujú tvorbu energie a správne fungovanie nervového systému.

Mäso, ktoré zostane šťavnaté

Jemné vlákna teľacieho mäsa zabezpečujú, že sa pri tepelnej úprave rýchlo zmäkčí a nevysuší. Pri vyprážaní navyše nasaje menej tuku než bravčové, takže je vhodné aj pre tých, ktorí dbajú na zdravé stravovanie.

Lekári teľacinu často odporúčajú športovcom, deťom a ľuďom v rekonvalescencii, pretože podporuje regeneráciu svalov a tvorbu červených krviniek.

Recept: chrumkavé teľacie rezne so sezamom

Ingrediencie:

  • 500 g teľacieho stehna alebo roštenky
  • 2 vajcia
  • 6 lyžíc strúhanky
  • 6 lyžíc sezamu
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup:

  1. Mäso nakrájajte na plátky hrubé asi 1 cm.
  2. Každý plát jemne naklepte cez fóliu, aby si zachoval šťavu.
  3. Ochuťte soľou a korením.
  4. Obaľte v rozšľahanom vajci a potom v zmesi strúhanky a sezamu. Nechajte 5 minút odstáť, aby sa obal lepšie prichytil.
  5. Na panvici rozohrejte olej na približne 160 °C (o niečo menej ako pri bravčových rezňoch) a smažte 3 minúty z každej strany, kým nezískajú zlatistú farbu. Hotové rezne nechajte odkvapkať na papierovej utierke.

Tipy, ako pripraviť dokonalé teľacie rezne

  • Po vyprážaní vložte rezne na 5 minút do rúry vyhriatej na 90 °C – mäso sa „dôjde“ a zostane šťavnaté.
  • Ak pripravujete väčšie množstvo, hotové kúsky nechajte v teple, aby nestratili chrumkavosť.
  • Pre ešte väčšiu jemnosť namočte mäso na 30 minút do kefíru alebo cmaru – výsledok bude ešte krehkejší a lahodnejší.

Teľacina – nový zážitok z klasického obeda

Ak máte radi rezne, ale hľadáte zdravšiu a jemnejšiu alternatívu, teľacina je ideálnou voľbou. Je ľahko stráviteľná, má delikátnu chuť a dokáže premeniť obyčajný obed na kulinársky zážitok.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *