Toto korenie podceňujeme a pred Veľkou nocou sa nám bude hodiť. Zlepšuje trávenie

korenie rozmarin
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Hoci si rozmarín spájame najmä s chuťou stredomorských jedál, čoraz častejšie sa objavuje aj v slovenských kuchyniach. Obzvlášť počas sviatkov ho pridávame k pečenému mäsu – bravčovine, divine či kuracine. No táto aromatická bylinka má aj menej známe prednosti. Okrem charakteristickej vône a chuti je totiž bohatá na látky, ktoré pomáhajú nášmu telu pri trávení a posilňujú imunitný systém.

Rozmarín (Rosmarinus officinalis) sa v tradičnej prírodnej medicíne používa už stáročia. Je známy svojím obsahom silných antioxidantov a bioaktívnych zlúčenín, ktoré prispievajú k celkovému zdraviu, podporujú činnosť tráviacich orgánov a znižujú riziko zápalov.

Pomocník po výdatnom jedle

Zdravotných benefitov rozmarínu je viacero, no počas sviatočného obdobia oceníme najmä jeho priaznivý vplyv na trávenie. Látky obsiahnuté v rozmaríne podporujú tvorbu žalúdočných štiav, stimulujú žlčník a uľahčujú spracovanie tukov. Tým, že napomáha aj správnemu fungovaniu pečene a pankreasu, dokáže znížiť pocit ťažoby a nadúvania po výdatnom jedle.

Ak si počas sviatkov doprajete viac ako obvykle (a priznajme si – kto nie?), rozmarínový čaj môže byť jednoduchým, ale účinným spôsobom, ako si uľaviť.

Ako si pripraviť rozmarínový čaj

Príprava čaju z rozmarínu je nenáročná a zvládne ju každý:

  • Z čerstvého rozmarínu: Niekoľko vetvičiek vložte do hrnčeka alebo kanvice, zalejte horúcou (nie vriacou) vodou, zakryte a nechajte lúhovať približne 5 až 10 minút. Nápoj má výraznú bylinkovú chuť, ktorú môžete zjemniť lyžičkou medu alebo plátkom pomaranča.
  • Zo sušeného rozmarínu: Dve čajové lyžičky zalejte šálkou horúcej vody, nechajte lúhovať a následne sceďte.

TIP: Rozmarín výborne ladí aj s čiernym čajom – zlepší jeho chuť a zároveň podporí trávenie.

Ako rozmarín správne skladovať

  • Čerstvý rozmarín vydrží najdlhšie, ak ho zabalíte do vlhkého papierového obrúska a uložíte do uzatvárateľnej nádoby v chladničke. Môžete ho tiež zamraziť – buď celé vetvičky, alebo nasekané lístky zaliate olivovým olejom vo formičkách na ľad.
  • Sušený rozmarín si zachová chuť aj účinky, ak ho skladujete v uzatvorenej nádobe, mimo dosahu svetla a vlhkosti.

Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *