Hoci si rozmarín spájame najmä s chuťou stredomorských jedál, čoraz častejšie sa objavuje aj v slovenských kuchyniach. Obzvlášť počas sviatkov ho pridávame k pečenému mäsu – bravčovine, divine či kuracine. No táto aromatická bylinka má aj menej známe prednosti. Okrem charakteristickej vône a chuti je totiž bohatá na látky, ktoré pomáhajú nášmu telu pri trávení a posilňujú imunitný systém.
Rozmarín (Rosmarinus officinalis) sa v tradičnej prírodnej medicíne používa už stáročia. Je známy svojím obsahom silných antioxidantov a bioaktívnych zlúčenín, ktoré prispievajú k celkovému zdraviu, podporujú činnosť tráviacich orgánov a znižujú riziko zápalov.
Pomocník po výdatnom jedle
Zdravotných benefitov rozmarínu je viacero, no počas sviatočného obdobia oceníme najmä jeho priaznivý vplyv na trávenie. Látky obsiahnuté v rozmaríne podporujú tvorbu žalúdočných štiav, stimulujú žlčník a uľahčujú spracovanie tukov. Tým, že napomáha aj správnemu fungovaniu pečene a pankreasu, dokáže znížiť pocit ťažoby a nadúvania po výdatnom jedle.
Ak si počas sviatkov doprajete viac ako obvykle (a priznajme si – kto nie?), rozmarínový čaj môže byť jednoduchým, ale účinným spôsobom, ako si uľaviť.
Ako si pripraviť rozmarínový čaj
Príprava čaju z rozmarínu je nenáročná a zvládne ju každý:
- Z čerstvého rozmarínu: Niekoľko vetvičiek vložte do hrnčeka alebo kanvice, zalejte horúcou (nie vriacou) vodou, zakryte a nechajte lúhovať približne 5 až 10 minút. Nápoj má výraznú bylinkovú chuť, ktorú môžete zjemniť lyžičkou medu alebo plátkom pomaranča.
- Zo sušeného rozmarínu: Dve čajové lyžičky zalejte šálkou horúcej vody, nechajte lúhovať a následne sceďte.
TIP: Rozmarín výborne ladí aj s čiernym čajom – zlepší jeho chuť a zároveň podporí trávenie.
Ako rozmarín správne skladovať
- Čerstvý rozmarín vydrží najdlhšie, ak ho zabalíte do vlhkého papierového obrúska a uložíte do uzatvárateľnej nádoby v chladničke. Môžete ho tiež zamraziť – buď celé vetvičky, alebo nasekané lístky zaliate olivovým olejom vo formičkách na ľad.
- Sušený rozmarín si zachová chuť aj účinky, ak ho skladujete v uzatvorenej nádobe, mimo dosahu svetla a vlhkosti.