Toto musíte vždy pridať do sekanej, aby bola luxusne chutná

sekana recept
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Len málo ľudí si dovolí sekanú. Jej popularita v našej krajine je skutočne nevídaná. Môžete si ju vychutnať na obed či večeru, ale aj ako studené pohostenie pre návštevu. A kto by si nevzal sekanú na výlet?

Aby vám sekaná nepraskla

Dobrá sekaná nie je až taká zábava, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Ak vám sekaná praská alebo je suchá a na panvici je veľa nevzhľadného tuku, niečo robíte zle.

Je to častý omyl, že sekaná znesie všetko, v tomto prípade sa tým myslí mäso. V prvom rade by ste mali siahnuť po naozaj kvalitnom mletom mäse. V žiadnom prípade by to nemala byť nejaká predpripravená zmes z obchodu a nemala by byť dochutená. Môžete si byť istí, že kupujete to najhoršie, čo je v ponuke. Samozrejme, najlepšie je ísť k renomovanému mäsiarovi, ktorý vám sekanú pomelie.

Teraz sa dostávame k príprave. V rámci nej sa musíte uistiť, že vám sekaná nepraskne, pretože to je vždy problém. Chuť síce nie je zlá, ale nevyzerá dobre na tanieri, na ktorý sa dá len ťažko preniesť rozbité mäso.

Dôvodom, prečo sekaná praská, je to, že obsahuje príliš veľa vzduchu. Preto je potrebné výslednú zmes počas dochucovania dôkladne namočiť a hotovú fašírku niekoľkokrát pretrepať. Stačí do nej niekoľkokrát buchnúť.

Potrebné chuťové triky

Sekaná môže prasknúť aj vtedy, ak mäso pripravíte pri príliš vysokej teplote. Preto sa odporúča ísť na ňu opatrne. Profesionáli si často pomáhajú tým, že sekanú pred vložením do rúry potrú studenou vodou. Ak ju chcete vylepšiť, môžete ju potrieť aj bielkom. Potom ju každú hodinu a pol podlejte vývarom a podlejte.

Do mäsovej zmesi nikdy nepridávajte strúhanku. Naopak, musíte do nej dať staré rožky alebo žemle. Nezabudnite ich predtým namočiť do mlieka. Pre správnu chuť by ste mali pridať aj cibuľu, ktorú by ste mali predtým orestovať na troche slaniny. Sekaná je potom podstatne lepšia.

Sekaná by sa mala piecť s pokrievkou asi hodinu a pol, hoci veľa závisí od toho, akú veľkú šišku máte. Posledných desať minút pečte s odklopenou pokrievkou a dopečte pod grilom s chrumkavou kôrkou.

Sekaná je obzvlášť dobrá so zemiakovou kašou.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *