Toto nesmiete dať do vývaru, inak skazíte zdravé účinky polievky

vyvar
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Vývar je neodmysliteľnou súčasťou nedeľného obeda. Polievka je chutná, výživná a ľahko sa pripravuje. Už dávno je známe, že vývar funguje ako najlepší liek – pokiaľ do neho nepridáte jednu vec, ktorá úplne zničí jeho zdraviu prospešné vlastnosti.

Mrkva, petržlen, pór, zeler, trochu hydiny, pár zrniek korenia a… hotovo! Vývar je nesporným kráľom medzi poľskými polievkami. Mnohí z nás si nevedia predstaviť nedeľný obed bez misky aromatického vývaru.

Vývar je bohatý na vitamíny a minerály. Samozrejme, ak ho správne pripravíme. Väčšina z nás sa nevedomky dopúšťa chyby, v dôsledku ktorej stráca väčšinu svojich cenných vlastností.

Vývar, kráľ slovenských polievok

Klasický vývar je vývar z petržlenu, póru, zeleru, mrkvy a hydiny. V každej domácnosti sa pripravuje trochu inak. Niektorí z nás pridávajú do vývaru len mrkvu, iní nahrádzajú kuracie mäso morčacím alebo hovädzím. Čoraz obľúbenejší je aj pečený vývar. Zelenina a mäso sa opečú do mäkka a potom sa dlho dusia.

Mäso je najdôležitejšou súčasťou vývaru. Najčastejšie sa používa kurací vývar, ale rovnako dobre sa hodí aj kačací, hovädzí, teľací alebo morčací. Je dôležité používať chudé kusy mäsa, pretože príliš veľa tuku spôsobuje, že polievka je ťažko stráviteľná a jednoducho nechutná.

Ako pripraviť dobrý vývar?

Vývar je bohatý na cenné prvky a vitamíny, napríklad vitamín A, C, E a K. Miska polievky vylieči prvé príznaky prechladnutia. Pravdepodobne však existuje prísada, ktorá mení vývar na bujón s karcinogénnymi vlastnosťami. Touto prísadou je pražená cibuľa. V pečenej cibuli sa nachádza akrylamid. Ide o nebezpečnú látku, ktorá ovplyvňuje nervový systém a nadbytok tejto látky v tele môže mať karcinogénny účinok.

Vývar z kociek je ďalšou prísadou, ktorú je lepšie vynechať. Hoci robia vývar čírejším, vo vývarových kockách sa nachádza množstvo nezdravých prísad. Väčšina kociek je založená na rafinovanom palmovom oleji, difosforečnanoch alebo glutamáte sodnom. Neviete si predstaviť svoj vývar bez tejto prísady? Siahnite po bio kockách, ktoré sú založené na kokosovom oleji a sú bez všetkých nezdravých prísad.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *