Toto nikdy nedávajte do vývaru. Veľa ľudí to tam dáva a úplne ho celý pokazí

vyvar
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Vývar patrí k základným jedlám slovenskej kuchyne a pre mnohé rodiny je nedeľný obed bez tejto polievky nepredstaviteľný. Najnovšie odporúčania odborníkov však upozorňujú, že zaužívaný postup pri príprave môže prinášať nečakané zdravotné riziko.

vyvar

Upozornenie odborníkov na zdravie

Podľa odporúčaní európskych zdravotníckych organizácií a slovenských odborníkov na výživu môže tradičné opálenie cibule nad plameňom viesť k tvorbe škodlivých látok. Pri prudkom spálení totiž vzniká akrylamid – chemická zlúčenina, ktorá sa v štúdiách spája so zvýšeným rizikom vzniku rakoviny. Tento problém sa netýka len Poľska, ale varovanie platí aj pre domáce kuchyne na Slovensku.

Prečo je akrylamid problém

Akrylamid vzniká pri vysokých teplotách (nad 120–150 °C) najmä v potravinách obsahujúcich škrob. Hoci jeho úplné odstránenie z jedálnička nie je možné, odborníci radia hľadať spôsoby, ako jeho množstvo obmedziť.

Ako pripraviť vývar bezpečnejšie

Aby ste minimalizovali riziko, cibuľu radšej neopalujte, alebo po opálení odstráňte všetky spálené časti. Skvelou alternatívou je variť cibuľu v šupke – polievka si tak zachová zlatistú farbu aj bohatú chuť, no bez zbytočných rizík. Rovnako je vhodné vyhýbať sa lacným koreninovým zmesiam s konzervantmi a siahnuť po čerstvej zelenine a kvalitnom mäse.

Tradičná chuť aj bez rizika

Úprava zaužívaných postupov nemusí znamenať kompromis v chuti. Práve naopak, zdravšie alternatívy môžu spraviť z vývaru ešte chutnejšie a výživnejšie jedlo. Kvalitné suroviny a šetrné varenie dokážu povýšiť túto klasiku na gurmánsky zážitok pre celú rodinu.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Viktória Stovičková, mám 25 rokov a hoci som vyštudovala strednú zdravotnícku školu v Nitre, dnes je mojím hlavným „povolaním“ mamička na plný úväzok. Starám sa o svoju ročnú dcérku, ktorá mi síce dáva zabrať, ale zároveň mi ukazuje krásu v každodenných momentoch. Kedysi som aktívne hrávala tenis, no dnes som našla novú vášeň v zdravom životnom štýle, varení a písaní. Rada skúšam nové zdravé recepty, varím, pečiem, a venujem sa aj tvorbe jedálničkov online. Popri starostlivosti o domácnosť si vždy nájdem chvíľku aj na cvičenie, ktoré mi pomáha udržiavať si energiu a rovnováhu. Písanie článkov je pre mňa formou oddychu a sebarealizácie. Zistila som, že ma baví zdieľať tipy, nápady a inšpirácie, ktoré môžu pomôcť aj iným – najmä ženám a maminám, ktoré hľadajú rovnováhu medzi rodinou, zdravím a sebou samými.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *