Kaki, známe aj ako persimón, je skutočným super ovocím, ktoré je pre mnohých Slovákov stále záhadou. Hoci sa na pultoch našich obchodov objavuje čoraz častejšie, stále si nezískalo takú popularitu ako napríklad banány alebo jablká. Je to škoda, pretože kaki je pokladnicou vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré môžu výrazne zlepšiť naše zdravie
Hoci je kaki, známe aj pod názvom persimón, dostupné v mnohých slovenských supermarketoch, stále je to ovocie, ktorému sa Slováci vyhýbajú. Jeho popularita v našej krajine je prekvapivo nízka, napriek tomu, že v iných častiach sveta je cenené pre svoje početné zdravotné vlastnosti, ktoré môžu podporiť dlhovekosť a zdravý životný štýl. Prečo je teda kaki na Slovensku tak podceňované? Je čas pozrieť sa na toto ovocie bližšie a pochopiť, prečo sa ho oplatí zaradiť do každodenného jedálnička.
Kaki – viac ako len exotický vzhľad
Tvar ovocia kaki trochu pripomína paradajku, ale chuť a textúra sú úplne odlišné. Zrelé kaki majú intenzívnu oranžovú farbu, dužinatú dužinu a mierne sladkú chuť s náznakom kyslosti. Najobľúbenejšou odrodou je diospyros kaki, ktorý sa po rozkrojení vyznačuje hviezdicovitým vzorom.
Prečo jesť kaki?
- Srdce pod ochranou: Kaki je skutočným spojencom nášho srdca. Zlúčeniny, ktoré obsahuje, ako napríklad vláknina, draslík a polyfenoly, pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu, regulovať krvný tlak a znižovať riziko kardiovaskulárnych ochorení.
- Posilnenie imunitného systému: Vďaka vysokému obsahu vitamínu C kaki účinne posilňuje našu imunitu a chráni telo pred infekciami.
- Zdravé oči: Karotenoidy obsiahnuté v kaki sú nevyhnutné pre správne fungovanie očí. Pravidelná konzumácia tohto ovocia môže pomôcť predchádzať chorobám, ako je šedý zákal a makulárna degenerácia.
- Zdravý tráviaci systém: Vláknina v kaki reguluje činnosť čriev, zabraňuje zápche a podporuje zdravú bakteriálnu flóru.
- Mladistvá pokožka: Antioxidanty obsiahnuté v kaki neutralizujú škodlivé účinky voľných radikálov, spomaľujú proces starnutia a chránia pokožku pred poškodením vplyvom životného prostredia.
Ako vybrať a skladovať kaki?
Zrelé kaki by malo byť mäkké na dotyk, ale nemalo by sa ľahko hnietiť. Intenzívna oranžová farba naznačuje zrelosť ovocia. Kaki je najlepšie skladovať pri izbovej teplote, mimo dosahu priameho slnečného žiarenia.
Kaki v kuchyni
Kaki sa dá konzumovať na mnoho spôsobov. Výborne chutí konzumované čerstvé, ale možno ho pridať aj do šalátov, dezertov a dokonca aj do suchých jedál. Kaki sa dá aj spracovať – vyrobiť z neho džemy, konzervy alebo mušle.
Preto už nečakajte – keď najbližšie uvidíte kaki v obchode, neváhajte a pridajte ho do košíka. Vyskúšajte sami, ako môže toto exotické ovocie obohatiť váš jedálniček, a možno zistíte, že sa stane pravidelnou súčasťou vášho jedálnička.