Toto sa stane, keď budete denne jesť slivky. Vaše telo vám poďakuje

slivky – kopia
Pomôž nám rásť – zdieľaj aspoň jeden článok, veľmi nám tým pomôžeš. Ďakujeme!

Slivky si väčšina z nás spája s letom, domácimi koláčmi či kompótmi. Len málokto však vie, že tieto nenápadné plody dokážu urobiť pre zdravie viac, než sa na prvý pohľad zdá – a to už po pár dňoch pravidelnej konzumácie. Zlepšené trávenie, stabilnejší apetít, krajšia pleť a dokonca aj pevnejšie kosti – to všetko môžete získať vďaka obyčajným slivkám.

slivky – kopia

Lepšie trávenie už po pár dňoch

Prvým účinkom, ktorý pocítite po zaradení sliviek do jedálnička, je lepšie fungovanie čriev. Vysoký obsah rozpustnej aj nerozpustnej vlákniny pomáha regulovať vyprázdňovanie a zmierňuje problémy so zápchou. Už niekoľko kusov denne zmäkčí stolicu a urýchli prechod potravy črevami, čím uľaví od pocitu ťažoby po jedle.

Slivky obsahujú aj prírodný cukrový alkohol sorbitol, ktorý jemne preháňa a viaže vodu v črevách. Vďaka nemu môžete zmenu pocítiť už po dvoch až troch dňoch. Navyše podporujú zdravú črevnú mikroflóru, pretože slúžia ako potrava pre prospešné baktérie.

Sladké, no bez prudkých výkyvov cukru

Aj keď sú slivky sladké, majú nízky glykemický index a vláknina spomaľuje vstrebávanie cukrov. To znamená dlhší pocit sýtosti a menšiu chuť na sladké. Ak vás trápi večerné vyjedanie chladničky, niekoľko sliviek môže byť chutnou a zdravšou alternatívou k zákuskom či sušienkam.

Antioxidanty pre krajšiu pleť

Slivky sú bohaté na vitamín C, beta-karotén a polyfenoly – silné antioxidanty, ktoré chránia bunky pred oxidačným stresom. Vďaka nim prospievajú nielen vnútornému zdraviu, ale aj vzhľadu pokožky. Pravidelná konzumácia môže zlepšiť hydratáciu pleti, jej farbu a pevnosť. Navyše podporujú zdravie ciev a zmierňujú drobné zápaly, ktoré často zhoršujú stav pokožky.

Prekvapivá opora pre kosti

Slivky obsahujú bor – minerál dôležitý pre metabolizmus vápnika a horčíka a lepšie využitie vitamínu D. To ocenia najmä ľudia po štyridsiatke, keď riziko rednutia kostí stúpa. Niektoré vedecké štúdie potvrdzujú, že pravidelná konzumácia sliviek môže spomaliť úbytok kostnej hmoty alebo ju dokonca podporiť.

Slivky a chudnutie

Nie sú zázračným prostriedkom na spaľovanie tukov, no vďaka nízkej kalorickej hodnote (približne 45–50 kcal na 100 g), vysokému obsahu vody a vlákniny zasýtia viac ako väčšina sladkých snackov. Pomáhajú tak udržať pod kontrolou apetít a znížiť riziko prejedania.

Kedy si dať pozor

Slivky nie sú vhodné pre každého. Ľudia so syndrómom dráždivého čreva (IBS) môžu po ich konzumácii pociťovať nadúvanie či kŕče. Pri cukrovke je vhodné jesť ich s mierou a ideálne spolu s potravinami bohatými na bielkoviny alebo tuky. U ľudí so sklonom k tvorbe obličkových kameňov môžu byť problémom obsiahnuté šťavelany.


Pomôž nám rásť – zdieľaj aspoň jeden článok, veľmi nám tým pomôžeš. Ďakujeme!

Volám sa Viktória Stovičková, mám 25 rokov a hoci som vyštudovala strednú zdravotnícku školu v Nitre, dnes je mojím hlavným „povolaním“ mamička na plný úväzok. Starám sa o svoju ročnú dcérku, ktorá mi síce dáva zabrať, ale zároveň mi ukazuje krásu v každodenných momentoch. Kedysi som aktívne hrávala tenis, no dnes som našla novú vášeň v zdravom životnom štýle, varení a písaní. Rada skúšam nové zdravé recepty, varím, pečiem, a venujem sa aj tvorbe jedálničkov online. Popri starostlivosti o domácnosť si vždy nájdem chvíľku aj na cvičenie, ktoré mi pomáha udržiavať si energiu a rovnováhu. Písanie článkov je pre mňa formou oddychu a sebarealizácie. Zistila som, že ma baví zdieľať tipy, nápady a inšpirácie, ktoré môžu pomôcť aj iným – najmä ženám a maminám, ktoré hľadajú rovnováhu medzi rodinou, zdravím a sebou samými.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *