Vypľúvate semienka melóna? Nuž, nijako zvlášť nás to neprekvapuje, pretože keďže sme od detstva presvedčení o tragických následkoch spojených s touto činnosťou, v každom z nás možno zostal zvyšok povery. A predsa stojí za to pokúsiť sa ju zmeniť.
Nájde sa medzi nami aspoň jeden človek, ktorý v detstve nikdy nepočul, že po prehltnutí melóna, čerešne alebo višne nám v žalúdku niečo narastie… niečo, čo by tam nemalo rásť? Tu sa začali meniť verzie, pretože niektorí ľudia zistili, že nám v črevách vyrastie len ovocie, zatiaľ čo iní zistili, že nám vyrastú celé kríky a stromy. No obe možnosti nevyzerali v očiach detí veľmi priaznivo.
Prehltnutie čerešňových semienok skutočne nie je veľmi príjemná udalosť a pri väčšom množstve by mohlo viesť dokonca k otrave kyanidom. Pritom semená melóna sa v tomto porovnaní zdajú byť úplne neškodné. A skutočne sú, hoci to ani veľa nehovorí. Tieto drobné čiastočky, ktoré deti tak nenávidia, sú vlastne zdravím v tej najčistejšej podobe.
Melónové semienka – mali by ste ich vypľuť alebo prehltnúť?
Konzumácia melónových semienok nám nielenže neublíži, ale dokonca nám pomôže. Vo vnútri nich nájdete množstvo výživových vlastností. Vitamíny skupiny B podporujú metabolické procesy, arginín reguluje krvný tlak, nenasýtené mastné kyseliny udržiavajú v poriadku štruktúru a funkciu slizníc a vláknina nás zasýti na dlhší čas, pričom má dobrý vplyv na trávenie. Melónové semienka obsahujú aj minerálne látky: železo, vápnik a horčík: dôležitú trojicu, ktorá je nevyhnutná pre správne fungovanie organizmu.
Melónové semienka v strave
Závery sú v tomto prípade celkom jednoduché. Prehltnutie melónových semienok sa javí ako oveľa rozumnejšia možnosť ako ich vypľutie. Problémom je, že nie každý to robí rád. Navyše, veľké množstvo neprehĺtaných semienok môže narušiť naše črevá. Preto existujú recepty, ktoré vám umožnia bezpečne si vychutnať zdraviu prospešné účinky semien – bez toho, aby ste ich museli prehltnúť.
Najobľúbenejším z nich sú pražené melónové semienka. Čo robiť. Semienka položte na plech, pokvapkajte ich olivovým olejom, posypte korením a vložte do rúry vyhriatej na 160 stupňov. Po 15 minútach bude naše zdravé, chutné a nízkokalorické občerstvenie hotové.