Toto sú najlepšie potraviny, ktoré obsahujú vitamín D. Jedzte ich aspoň raz do týždňa

vajcia
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Vitamín D, známy aj ako „vitamín slnka“, hrá kľúčovú úlohu pri podpore imunitného systému, zabezpečuje vstrebávanie vápnika a prispieva k udržaniu pevných a zdravých kostí. Aj keď si ho telo dokáže vytvoriť samo počas pobytu na slnku, najmä v chladnejších mesiacoch je dôležité dopĺňať ho aj prostredníctvom potravy.

Kde nájdeme najviac vitamínu D?

Najbohatším prírodným zdrojom vitamínu D sú mastné morské ryby. Odborníci odporúčajú najmä lososa – či už divého alebo chovaného, pričom divý losos obsahuje o niečo viac tohto cenného vitamínu. Veľmi vhodné sú aj ďalšie druhy, ako napríklad sleď (čerstvý alebo nakladaný), makrela, sardinky či tuniak. Čerstvý tuniak je síce výživnejší, no aj konzervovaný zostáva dostupnou a výživnou alternatívou.

K tradičným zdrojom vitamínu D patria aj rybie oleje – najmä olej z tresčej pečene a klasický rybí tuk (tran). V minulosti boli bežnou súčasťou detskej výživy a dnes sa opäť vracajú do popredia ako účinný doplnok zdravej stravy.

Do jedálnička sa oplatí zaradiť aj pečeň – hovädziu alebo kuraciu. Okrem vitamínu D obsahuje aj dôležité živiny ako železo a vitamíny skupiny B. Výborným zdrojom sú tiež vajcia, konkrétne žĺtky, ktoré sa odporúča konzumovať uvarené alebo ako súčasť omelety. Žĺtky dnes výživoví poradcovia čoraz častejšie odporúčajú ako súčasť vyváženej stravy.

Mlieko a mliečne výrobky síce neobsahujú vysoké množstvo vitamínu D, no najmä produkty obohatené o tento vitamín môžu vhodne doplniť denný príjem – napríklad niektoré druhy mlieka a syrov.

Prečo je vitamín D dôležitý najmä v zime?

„Zabezpečiť si dostatočný príjem vitamínu D iba zo stravy môže byť pre obyvateľov mierneho klimatického pásma náročné,“ upozorňujú odborníci na výživu.

Počas jesene a zimy, keď je slnečné žiarenie minimálne, sa odporúča zvážiť dopĺňanie vitamínu D formou výživových doplnkov. Ich užívanie by však vždy malo prebiehať po konzultácii s lekárom alebo kvalifikovaným výživovým poradcom.

Kombinácia pestrého jedálnička, bohatého na prirodzené zdroje vitamínu D, a pravidelný pobyt na čerstvom vzduchu – aj počas zamračených dní – môže výrazne prispieť k udržaniu optimálnej hladiny tohto vitamínu v tele.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *