Pridajte päť lyžíc do vývaru. Recept na najchutnejší vývar

vyvar
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Vývar patrí medzi najobľúbenejšie jedlá v mnohých slovenských domácnostiach. Je to polievka, ktorá nás sprevádza od detstva, symbolizuje pohodu, rodinu a domáce chute. Hoci sa jeho príprava môže líšiť od rodiny k rodine, základ zostáva rovnaký – kvalitné mäso, zelenina a trpezlivosť. A práve pri tomto klasickom recepte prichádza so svojím originálnym nápadom známa poľská kuchárka a televízna osobnosť Ewa Wachowicz.

Wachowicz, známa svojím inovatívnym prístupom k tradičnej kuchyni, predstavuje recept, ktorý spája overené ingrediencie s jedným nečakaným prvkom. Okrem klasického kuracieho a kačacieho mäsa, koreňovej zeleniny a korenín, pridáva aj sójovú omáčku – a nie len tak trochu. Odporúča pridať až päť polievkových lyžíc na jeden veľký hrniec polievky.

„Prelamuje stereotyp o jednoznačne európskom charaktere vývaru, dodáva mu výraznosť,“ hovorí Ewa Wachowicz o svojom kulinárskom experimente.

Aj keď je sójová omáčka typická najmä pre ázijskú kuchyňu, čoraz častejšie si nachádza svoje miesto aj v európskych receptoch. Jej pridaním do vývaru sa zvýrazní chuť mäsa aj zeleniny a výsledkom je polievka s neobyčajne bohatým a hlbokým aromatickým profilom.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Takto reaguje vaše telo po týždni bez alkoholu. Odborníci vysvetľujú

Tí, ktorí sa neboja experimentovať, môžu vývar obohatiť aj o zázvor, citrónovú trávu alebo škoricu – tieto suroviny dodajú polievke exotickejší nádych. No aj v základnej verzii podľa Wachowicz ide o dokonalé spojenie tradície s moderným dotykom.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Pri Zvolene sa pohybujú štyri medvede. Ľudia ich točili z rodinných domov

Ingrediencie na výnimočný vývar podľa Ewy Wachowicz:

  • 500 g hovädzieho hrude (špondra)
  • 2 kuracie stehná
  • 2 kuracie krídla
  • 2 mrkvy
  • 2 petržleny
  • ½ zeleru
  • 1 pór
  • 1 cibuľa
  • 1 bobkový list
  • 5 guľôčok nového korenia
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 klobúčiky sušených dubákov
  • 5 polievkových lyžíc sójovej omáčky
  • zväzok čerstvého ligurčeka
Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Vrtivka čerešňová – ako ju spoznať a ochrániť čerešne pred napadnutím

Postup:

  1. Mäso vložte do veľkého hrnca, zalejte studenou vodou a priveďte do varu. Keď voda zovrie, znížte teplotu a varte približne 15 minút. Počas varenia pravidelne zbierajte penu z povrchu.
  2. Potom pridajte očistenú zeleninu, koreniny a sušené huby. Varte na veľmi miernom ohni približne dve hodiny.
  3. Následne do vývaru vlejte sójovú omáčku a pridajte čerstvý ligurček. Polievku ešte varte pod pokrievkou ďalších 30 minút.
  4. Aromatický vývar je hotový – môžete servírovať!

Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Redakcia Plénum.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *