Všetci to poznáme, tí z nás, ktorí kupujeme ešte trochu zelené banány. Vieme, že dozrievajú príliš rýchlo. A tých, ktorí si vychutnávajú presladené a mierne múčnaté ovocie, je menšina. Nezrelé banány dávame do misky a tešíme sa, že si ich budeme vychutnávať aspoň týždeň.
Nanešťastie, hnednutie banánov nás často zaskočí svojou rýchlosťou. A nikto v rodine si po škvrnitom ovocí ani nevzdychne. Existuje nejaký spôsob, ako tento proces spomaliť, alebo je jediným riešením behať každý deň do obchodu po 2 čerstvé plody?
Banány nie sú tímoví hráči
Jednou z možností je nedávať ich do misky s ostatným ovocím. Banány si so svojimi spoločníkmi veľmi nerozumejú. Ovocie vo všeobecnosti uvoľňuje plyn etylén, ktorý urýchľuje dozrievanie. A ovocie, ktoré už hnedne, uvoľňuje viac etylénu, čo ovplyvňuje jeho susedov.
Nepatria do vrecka, ale na stojan.
Neskladujte banány vo vreckách alebo nádobách. Etylén zostane vo vzduchu, ktorý obklopuje ovocie po celý čas. Radšej ich zaveste samostatne na pripravený stojan a nechajte ich voľne visieť. Jednak sa nepomliaždia a jednak zvýšite šancu, že sa nežiaduci plyn rozptýli do okolia.
Pomôže vám fólia a chlad.
Stonky banánov zabaľte do fólie. Vrchná časť plodov je miestom, kde sa uvoľňuje najviac etylénu. Keď máte pocit, že banány dosiahli najzrelšie štádium, vložte ich do chladničky.
Nízke teploty spoľahlivo zastavia chemické dozrievanie. Šupka v chlade stmavne, ale dužina nebude ovplyvnená. Táto zmena nesúvisí s dozrievaním, je to len zmena pigmentácie.
Nutella z prezretých banánov
Ak sú však vaše banány prezreté a nikto ich nechce, nevyhadzujte ich. Ošúpte ich a zamrazte. Stanú sa nenahraditeľnou súčasťou vašich smoothies.
Ak zmiešate 2 prezreté banány s 3 polievkovými lyžicami zemiakového škrobu a 0,5 litra mlieka, pripravíte puding, ktorý si vaše deti zamilujú.
Zmiešajte 300 g prezretých banánov, 150 ml smotany, 50 ml mlieka a 70 g cukru a pripravte si bezkonkurenčnú banánovú zmrzlinu.
Ale skutočným zážitkom je banánová nutella!
Budete potrebovať:
Potrebujete: 1 prezretý banán
1 avokádo
2-3 polievkové lyžice kakaa
2-3 polievkové lyžice medu
Všetky ingrediencie vyšľahajte vidličkou alebo ponorným mixérom do hladka.
Ak ste teda niekedy vyhodili nevábne hnedé banány, už to nerobte. Žlté sú veľkou pochúťkou, ale z prezretých často vykúzlite ešte väčšie.