Chlieb je pre mnohých neodmysliteľnou súčasťou denného jedálnička. Ak sa však nesprávne uskladní, už na druhý deň môže byť suchý alebo dokonca začať plesnivieť. Možností skladovania je viacero, no nie všetky sú správne. Prinášame praktické rady, ako predĺžiť jeho čerstvosť.
Ktorý chlieb vydrží najdlhšie?
Najdlhšie prežijú priemyselne vyrábané chleby s pridanými konzervantmi, no tie nie sú ideálnou voľbou pre zdravie. Oveľa lepšie je siahnuť po chlebe s prirodzeným zložením – napríklad z celozrnnej múky. Vďaka vyššiemu obsahu vlákniny a živín zostáva prirodzene dlhšie mäkký a chutný.
Chladnička nie je riešenie
Hoci nízka teplota spomaľuje vznik plesní, chlieb v chladničke rýchlo stráca vlhkosť. Už po krátkom čase je tvrdý, drobí sa a mení chuť. Pri skladovaní medzi 0 a 10 °C chlieb stráca pružnosť aj arómu – výsledok je nejednoznačný: chlieb síce neplesnivie, ale ani nechutí čerstvo.
Mraznička ako spoľahlivý pomocník
Ak viete, že bochník nezjete celý, najlepšou možnosťou je chlieb zamraziť. Čím skôr po kúpe ho dáte do mrazničky, tým lepšie si zachová chuť aj štruktúru. Pred zmrazením ho zabaľte do fólie alebo alobalu a vložte do vzduchotesného vrecka. Pri rozmrazovaní ho nechajte prirodzene povoliť pri izbovej teplote – ideálne cez noc.
Najväčší nepriateľ: suchý vzduch
Zima a vykurovanie urýchľujú vysychanie chleba. Rovnako mu škodí, ak je uložený blízko radiátora alebo rúry. Teplo chlieb vysuší a ten sa stáva tvrdým a drobivým. Preto ho nikdy neuchovávajte v blízkosti zdrojov tepla.
Plastové alebo papierové vrecko?
Ak chlieb zjete v priebehu pár dní, pokojne ho nechajte na kuchynskej linke – no nie je jedno, v čom.
- Plastové vrecko udrží chlieb mäkký, ale kôrka rýchlo stratí chrumkavosť a chlieb má „gumový“ povrch.
- Papierové vrecko je lepšia voľba, pretože chlieb v ňom dýcha. Ak ho dobre uzavriete, zostane dlhšie chrumkavý a nebude vysychať tak rýchlo.
Kváskový vydrží dlhšie než drožďový
Rozdiel robí aj spôsob prípravy. Kváskový chlieb ostáva čerstvý podstatne dlhšie ako ten pripravený s droždím. Vďaka prirodzenej fermentácii je pevnejší, chutnejší a aj zdravší – ľahšie sa trávi a pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi. Ak chcete chlieb, ktorý je chutný aj po niekoľkých dňoch, kváskový je jasná voľba.