Túto zeleninu ešte nezasievajte do zeme. Nemajú rady nízke teploty

sadenie
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Teplomilné zeleniny sú obľúbené v záhradách, no ich pestovanie môže byť náročné, najmä pre začiatočníkov.

Jednou z najčastejších chýb, ktoré záhradníci robia, je priamy výsev týchto rastlín do zeme, čo môže spôsobiť vážne problémy. V tomto článku sa pozrieme na to, prečo by ste sa mali vyhnúť výsevu do pôdy a kedy a ako správne vysievať teplomilné rastliny pre bohatú úrodu.

Prečo je priamy výsev teplomilných rastlín do pôdy rizikový?

Mnoho záhradníkov považuje priamy výsev do pôdy za rýchlu a jednoduchú možnosť. Avšak pri teplomilných zeleninách sa to môže negatívne odraziť na ich raste a celkovom vývoji. Najmä keď je počasie ešte nestabilné, čerstvo vyklíčené rastliny môžu začať žltnúť, byť oslabené a narážať na ťažkosti pri raste.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Požiar pri Nitre neprežila majiteľka domu. Mamička a tri deti ostali bez strechy nad hlavou

Teplomilné rastliny, ako sú paradajky či papriky, vyžadujú teploty okolo 20 až 25 stupňov Celzia, aby úspešne klíčili. Tieto podmienky však v našom klimatickom pásme zvyčajne nastávajú až v júni. Pokiaľ by ste sa rozhodli vysadiť ich do pôdy v máji, vaša úroda by mohla byť neskorá a nedostatočná.

Okrem toho je priame vysievanie spojené s rizikom mrazov, ktoré môžu rastliny poškodiť alebo zničiť. Čerstvé výhonky teplomilných rastlín sú tiež veľmi zraniteľné voči chladným vetrom, ktoré ich oslabujú. Zároveň takýto výsev môže zvýšiť pravdepodobnosť vzniku rôznych chorôb a škodcov, ako sú slimáky, zemiaky či vošky.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Medveď hnedý zje denne aj 30 kg potravy. Čím sa najviac kŕmi?

Ako správne vysievať teplomilné rastliny?

Namiesto priamym výsevom do pôdy je oveľa efektívnejšie pripraviť si sadenice, ktoré neskôr zasadiť do záhrady. Dôležité je však zvoliť správny čas na výsev, pretože každý druh zeleniny má iné nároky na termíny výsevu. Tu je prehľad, kedy je ideálny čas pre rôzne druhy:

  • Uhorky – Vysievame v apríli, 2 až 3 týždne pred presadením do zeme.
  • Paprika – Výsev pre všetky druhy paprík, sladké aj pálivé, je najlepší začiatkom marca.
  • Paradajky – Pre paradajky je vhodný výsev do konca marca.
  • Cuketa, tekvica a kabáčik – Vysievame v apríli, približne 3 týždne pred presadením do záhrady.
  • Baklažán – Rozsadu týchto rastlín vytvárame už začiatkom marca.
Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Trik farmára, aby sliepky znášali raz toľko vajec

Pri presádzaní sadeníc do pôdy je najlepšie počkať až na druhú polovicu mája, kedy nočné teploty nebudú klesať pod 11 až 12 stupňov Celzia. Pre baklažány je optimálny čas na výsadbu medzi koncom mája a začiatkom júna.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Redakcia Plénum.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *