Túto zeleninu je lepšie kúpiť mrazenú ako čerstvú. Zachováva si väčšiu hodnotu

mrazena zelenina
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Všeobecne sa predpokladá, že čerstvé produkty sú vždy lepšou voľbou pre naše zdravie. Avšak, odborníci poukazujú na to, že v prípade niektorých druhov zeleniny môže byť mrazená verzia výživnejšia. Rýchly proces zmrazovania totiž pomáha zachovať vitamíny a minerály, ktoré by sa pri čerstvej zelenine mohli časom stratiť.

Čo spôsobuje stratu živín v čerstvej zelenine?

Po zbere začne zelenina okamžite strácať na výživovej hodnote, najmä ak nie je rýchlo skonzumovaná. Napríklad špenát, ktorý je bohatý na železo a vitamín C, začne po čase postupne strácať tieto cenné živiny. Proces zmrazovania, na druhej strane, uchováva tieto látky tým, že spomaľuje degradáciu. Rýchle zmrazenie tak zabezpečuje dlhodobú stabilitu vitamínov a minerálov, čo môže robiť mrazenú zeleninu lepším zdrojom živín v porovnaní s čerstvou.

Výhody mrazenej zeleniny: pohodlie a zníženie odpadu

Výhodou mrazených produktov nie je len obsah živín, ale aj praktickosť. Mrazená zelenina je k dispozícii po celý rok, nezávisle od sezóny. Tento faktor nielenže uľahčuje prípravu jedál, ale tiež redukuje plytvanie potravinami, keďže jej trvanlivosť je oveľa dlhšia než u čerstvých produktov. Navyše, mrazené výrobky sú spravidla predpripravené a umyté, čím ušetria čas pri varení.

Ktoré druhy zeleniny sú lepšie mrazené?

Významný odborník na výživu a medicínu, Dr. Peter Brukner, odporúča niekoľko druhov zeleniny, ktoré sa mimoriadne hodia na zmrazovanie. Patria medzi ne špenát, brokolica, hrášok, karfiol, kukurica a fazuľa. Tieto druhy zeleniny si v mrazenej forme zachovávajú veľké množstvo živín, čo prispieva k lepšiemu zabezpečeniu potrebných vitamínov pre organizmus.

V skratke

Mrazená zelenina môže byť výživnejšia než čerstvá, najmä ak je rýchlo zmrazená, čím sa spomaľuje úbytok živín. Táto forma zeleniny je dostupná po celý rok a minimalizuje plytvanie jedlom. Dr. Brukner odporúča mrazený špenát, brokolicu, hrášok, karfiol, kukuricu a fazuľu, ktoré poskytujú všetky dôležité živiny pre zdravý životný štýl.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *