Túto zeleninu nikdy nejedzte surovú. Následky budú hrozivé

zelenina
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Zelenina je vraj najzdravšia, keď sa tepelne neupravuje. Je to zrejmá pravda, ktorú však treba trochu zohľadniť.

V skutočnosti existuje pomerne rozsiahly zoznam zeleniny, ktorá by sa nikdy nemala jesť surová. Vystavujete sa tým mnohým rizikám!

Arkány zdravej výživy sa niekedy môžu zamieňať. Na jednej strane vieme, že smažením, varením alebo pečením zeleniny sa nenávratne strácajú niektoré jej jedinečné zdraviu prospešné vlastnosti.

Na druhej strane vieme, že nie všetko sa dá jesť surové a niekedy je tepelná úprava zárukou bezpečnosti a zabránenia žalúdočným ťažkostiam.

Ako sa vo všetkých týchto pravidlách orientujete? Zdá sa, že nám neostáva nič iné, len si jednoducho vytĺcť zoznam zeleniny, ktorá sa nesmie jesť surová. Tento článok si môžete uložiť aj pre seba. Pokúsime sa doň zaradiť všetky zeleninové položky, ktoré nám – konzumované v surovom stave – môžu vážne uškodiť. Tu je ich zoznam.

Zelenina, ktorá sa nesmie jesť surová

Aby sme vám uľahčili zapamätanie si týchto konkrétnych druhov zeleniny, uvedieme ich vo forme zoznamu s odrážkami. Pozrite si, prečítajte a zapamätajte si. Je to naozaj dôležité!

  • Zemiaky. Možno je to truizmus, ale povedzte to študentovi, ktorý sa chce vyhnúť tomu, aby chodil do školy. Surové zemiaky obsahujú solanín, ktorý môže spôsobiť nielen horúčku, ale aj úporné zvracanie, závraty a dokonca problémy s dýchaním.
  • Baklažány. V tejto zdravej zelenine sa tiež nachádza solanín, preto si ju nezabudnite najprv uvariť. Výborne chutia aj vyprážané v cestíčku.
  • Strukoviny. Fazuľa, bôb, sója, šošovica a ďalšie. Sú ťažko stráviteľné a obsahujú fytáty, ktoré bránia vstrebávaniu minerálnych látok. Oplatí sa ich nielen uvariť, ale aj vopred namočiť.
  • Tekvica. Je pravda, že niektoré odrody tekvice sú jedlé aj surové, ale je lepšie to s nimi nepreháňať. Tekvica obsahuje goitrogény, ktoré znižujú vstrebávanie jódu štítnou žľazou.
  • Paradajky… Niektoré. Konzumácia nezrelých paradajok v surovom stave nám môže priniesť len problémy. Táto zelenina je plná tomatínu, ktorého konzumácia nás nevyhnutne privedie k otrave jedlom.

Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *