Týchto 5 jedál nikdy nezamrazujte: odborníci varujú, môžu byť po rozmrazení zdraviu škodlivé

mraznicka setrenie elektriny
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Mraznička je spoľahlivým pomocníkom v domácnosti – predlžuje trvanlivosť potravín a pomáha šetriť čas aj peniaze. Nie všetky jedlá však znášajú mrazenie rovnako dobre. Niektoré po rozmrazení strácajú chuť, štruktúru či výživové hodnoty a v niektorých prípadoch môžu byť dokonca zdraviu rizikové.

Odborníci upozorňujú, že týchto päť druhov potravín by ste do mrazničky radšej vôbec nemali vkladať.

1. Čerstvá listová zelenina a bylinky

Mrazenie nie je vhodné pre špenát, šalát, rukolu či inú listovú zeleninu. Po rozmrazení sa zmenia na vodnatú, mäkkú hmotu so slizkým povrchom a stratia svieži vzhľad aj chuť.
Podobne reagujú aj bylinky – petržlen, koriander, bazalka, mäta či kôpor. Ak ich chcete uchovať dlhšie, pred zmrazením ich najprv blanšírujte – teda krátko ponorte do vriacej vody a následne do ľadového kúpeľa. Tento proces deaktivuje enzýmy, ktoré spôsobujú kazenie.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Prečo má jedno vajce tmavšie žĺtko než druhé? Pravdu poznali už naše staré mamy

Skvelou alternatívou je uchovanie byliniek v olivovom oleji. Nakrájajte ich nadrobno, vložte do formy na ľad, zalejte olejom a zamrazte. Takto pripravené „bylinkové kocky“ využijete do polievok, omáčok či pri dusení mäsa.

2. Niektoré druhy ovocia a zeleniny

Niektoré druhy ovocia a zeleniny znášajú mrazenie bez problémov, no mäkké druhy – napríklad uhorky, paradajky, melón či broskyne – po rozmrazení strácajú pevnosť a menia sa na kašu. Ich vzhľad nie je lákavý, no môžete ich bez obáv použiť do smoothie, kompótov, koláčov alebo omáčok, kde rozhoduje chuť, nie tvar.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Zalejte vaječné škrupiny octom. Okamžite vyriešite nepríjemný problém

3. Vajcia v škrupine

Celé vajcia sa nikdy nesmú zamrazovať so škrupinou. Počas mrazenia sa ich objem zväčší, čo spôsobí prasknutie alebo dokonca explóziu. Žĺtok sa navyše stane hustým a gumovitým, takže po rozmrazení už nie je použiteľný.
Ak ich predsa len potrebujete zamraziť, rozbi ich, rozšľahajte a nalejte do uzatvárateľnej nádoby. Aj tak však platí – čerstvé vajcia sú vždy najlepšou voľbou.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Toto je najväčšia chyba pri vyprážaní rezňov. Stále ju robí veľa Slovákov

4. Mäkké syry

Ricotta, brie či mascarpone po rozmrazení strácajú štruktúru, oddeľujú sa na vodnatú a tukovú časť a menia chuť. Naopak, tvrdé syry ako parmezán, gouda alebo ementál zvládnu mrazenie lepšie, no aj tie je ideálne konzumovať čerstvé, nie po rozmrazení.

5. Vyprážané a pečené jedlá

Zvyšky jedál sa môže zdať praktické odložiť do mrazničky, no vyprážané či pečené pokrmy tam nepatria. Po rozmrazení a opätovnom ohreve strácajú chrumkavosť, nasiaknu tukom a zmenia chuť. Najlepšie chutia čerstvé – priamo z panvice alebo z rúry.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok
📱 Súťaž o telefón v hodnote 1000€
👉 Sledujte náš Facebook

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *