Týmto trikom zistíte, či ostala na jahodách chémia z postrekov

jahody 2
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Voňavé, sladké a cenovo dostupné – jahody sú symbolom leta na Slovensku. No za ich dokonalým vzhľadom sa môžu skrývať zvyšky chemických postrekov. Poradíme vám jednoduchý trik, ako doma overiť, či sú vaše jahody bezpečné na konzumáciu.

jahody 2

Jahody zo supermarketu či trhu? Postrekom sa často nevyhnú

Väčšina jahôd, ktoré si kupujeme na trhu alebo v obchode, prešla chemickou ochranou. Postreky proti škodcom a plesniam sú bežnou súčasťou pestovania, keďže zabezpečujú úrodu aj zisk pre pestovateľov. Ani plody zo záhradky nemusia byť výnimkou – aj tam sa niekedy používajú prípravky na ochranu rastlín.

Dobrou správou je, že v EÚ sú pesticídy prísne regulované a ich zvyšky by sa mali v ovocí vyskytovať len v zdravotne bezpečných množstvách. Ak si však chcete byť istí, že ovocie, ktoré dávate sebe či deťom, je čo najčistejšie, môžete vyskúšať jednoduchý domáci test.

jahody

Domáci test s octom a sódou: Overte si jahody v kuchyni

Na rýchle overenie, či na jahodách nezostali zvyšky postrekov, vám postačia len dve bežné suroviny – ocot a sóda bikarbóna. Táto metóda je bezpečná a šetrná k ovociu, ak sa použije správne.

Ako na to?

  1. Jahody najskôr opláchnite pod tečúcou studenou vodou, aby ste odstránili prach a nečistoty.
  2. Pripravte si roztok z jednej časti octu a troch častí vody. V tomto kúpeli nechajte jahody 5 minút.
  3. Potom ich premiestnite do nádoby s vodou a lyžičkou sódy bikarbóny, kde ich nechajte opäť 5 minút.
  4. Na záver jahody ešte raz dôkladne opláchnite studenou vodou.

Zakalená voda po kúpeli môže byť znakom toho, že jahody obsahovali zvyšky chemikálií.

Opatrne – jahody sú citlivé

Hoci tento spôsob čistenia je účinný, netreba ho zneužívať. Jahody sú jemné ovocie a dlhodobé máčanie môže ovplyvniť ich chuť aj konzistenciu. Test s octom a sódou preto odporúčame len pri podozrení na nadmerné postrekovanie.

Pre bežnú hygienu je najvhodnejšie jahody umyť tesne pred konzumáciou pod studenou vodou. Tým sa odstráni väčšina povrchových nečistôt a prípadné zvyšky postrekov.

Ako skladovať jahody, aby ostali čerstvé?

  • Stopky neodstraňujte pred umytím – zabraňuje to prenikaniu vody do dužiny.
  • Umyté jahody skladujte v chladničke maximálne 2 až 3 dni.
  • Nemývajte ich vopred, ak ich neplánujete hneď konzumovať – vlhkosť urýchľuje kazenie.

V skratke

  • Väčšina komerčne predávaných jahôd je chemicky ošetrovaná proti škodcom.
  • Zvyšky pesticídov možno odhaliť pomocou domáceho testu s octom a sódou bikarbónou.
  • Dlhé máčanie jahôd však môže zhoršiť ich chuť aj štruktúru, preto test používajte len výnimočne.
  • Najúčinnejšou prevenciou je dôkladné umytie studenou vodou tesne pred konzumáciou.
  • Správne skladovanie predĺži ich čerstvosť a zabráni rýchlemu kazeniu.

Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Viktória Stovičková, mám 25 rokov a hoci som vyštudovala strednú zdravotnícku školu v Nitre, dnes je mojím hlavným „povolaním“ mamička na plný úväzok. Starám sa o svoju ročnú dcérku, ktorá mi síce dáva zabrať, ale zároveň mi ukazuje krásu v každodenných momentoch. Kedysi som aktívne hrávala tenis, no dnes som našla novú vášeň v zdravom životnom štýle, varení a písaní. Rada skúšam nové zdravé recepty, varím, pečiem, a venujem sa aj tvorbe jedálničkov online. Popri starostlivosti o domácnosť si vždy nájdem chvíľku aj na cvičenie, ktoré mi pomáha udržiavať si energiu a rovnováhu. Písanie článkov je pre mňa formou oddychu a sebarealizácie. Zistila som, že ma baví zdieľať tipy, nápady a inšpirácie, ktoré môžu pomôcť aj iným – najmä ženám a maminám, ktoré hľadajú rovnováhu medzi rodinou, zdravím a sebou samými.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *