Chcete jesť zdravo, schudnúť a zároveň nemíňať veľa peňazí? Prinášame vám kompletný týždenný jedálniček pripravený výživovým poradcom. Nájdete v ňom lacné a jednoduché recepty, ktoré zvládne pripraviť každý – od raňajok až po večeru.
Pondelok 29. 9. 2025
Raňajky: Ovsená kaša s jablkom a škoricou
Ovsenné vločky zalejte horúcou vodou alebo mliekom, nechajte napučať, pridajte nastrúhané jablko a štipku škorice.
Desiata: Biela nesladená jogurtová miska s hrsťou ovocia (napr. hrozno).
Obed: Kuracie prsia na prírodno s dusenou ryžou a mrkvovým šalátom
Kuracie prsia opečte na kvapke oleja, poduste a podávajte s dusenou ryžou. Mrkvu nastrúhajte, pridajte citrónovú šťavu a lyžičku olivového oleja.
Olovrant: Plátok celozrnného chleba s tvarohovou nátierkou a reďkovkou.
Večera: Zeleninová polievka s cícerom
Do hrnca dajte cibuľu, mrkvu, cuketu a zemiak, zalejte vodou, pridajte cícer a povarte. Dochutíte soľou a bylinkami.
Utorok 30. 9. 2025
Raňajky: Celozrnné vločky s kefírom a banánom.
Desiata: Jablko a hrsť orechov.
Obed: Morčacie soté s kuskusom a brokolicou
Morčacie mäso nakrájajte na kocky, opečte s cibuľou a paprikou. Podávajte s kuskusom a dusenou brokolicou.
Olovrant: Mrkvové tyčinky s hummusom.
Večera: Pečený pstruh s citrónom a zeleninovým šalátom
Rybu osoľte, okoreňte, vložte do rúry a pečte asi 20 minút. Podávajte s čerstvou zeleninou.
Streda 1. 10. 2025
Raňajky: Chia puding s jogurtom a malinami
Chia semienka zalejte mliekom, nechajte cez noc napučať. Ráno premiešajte s jogurtom a malinami.
Desiata: Hruška a plátok tvrdého syra.
Obed: Šošovicový prívarok s vajíčkom
Šošovicu uvarte, zahustite trochou múky, pridajte bobkový list a ocot. Podávajte s vareným vajíčkom.
Olovrant: Celozrnný rožok s cottage syrom.
Večera: Zeleninové rizoto s cuketou a hráškom
Na cibuľke orestujte ryžu, pridajte zeleninu a zalejte vývarom. Nechajte dusiť, kým ryža nezmäkne.
Štvrtok 2. 10. 2025
Raňajky: Smoothie z banánu, špenátu a pomaranča.
Desiata: Jogurt s ovsenými vločkami a lyžičkou medu.
Obed: Pečené kuracie stehná so zemiakmi a kapustovým šalátom
Kuracie mäso osoľte, okoreňte, vložte do rúry so zemiakmi. Podávajte so šalátom z kyslej kapusty.
Olovrant: Tvaroh s čerstvými bylinkami a paradajkou.
Večera: Cuketové placky na panvici
Cuketu nastrúhajte, pridajte vajce, trochu ovsených vločiek, osoľte a opečte na panvici bez veľkého množstva oleja.
Piatok 3. 10. 2025
Raňajky: Celozrnný chlieb s avokádom a vajíčkom natvrdo.
Desiata: Banán a hrsť semienok (slnečnica, tekvica).
Obed: Hovädzie na šťave s pohánkou a dusenou zeleninou
Hovädzie mäso nakrájajte, poduste s cibuľou, podlejte vývarom. Podávajte s pohánkou a dusenou zeleninou.
Olovrant: Ovocný šalát (jablko, hruška, kiwi).
Večera: Krémová polievka z tekvice Hokkaido
Tekvicu nakrájajte, uvarte, rozmixujte a dochuťte korením. Podávajte s celozrnným chlebom.
Sobota 4. 10. 2025
Raňajky: Ovsené palacinky s tvarohom a čučoriedkami
Ovsené vločky rozmixujte, pridajte vajce a mlieko. Opečte na panvici, podávajte s tvarohom.
Desiata: Hrsť mandlí a jablko.
Obed: Grilované kuracie prsia so zeleninovým šalátom
Kuracie prsia opečte na panvici alebo grile, podávajte s čerstvou zeleninou a trochou olivového oleja.
Olovrant: Celozrnný chlieb s natieraným syrom a pažítkou.
Večera: Cestovinový šalát s tuniakom
Celozrnné cestoviny uvarte, zmiešajte s tuniakom vo vlastnej šťave, kukuricou a zeleninou.
Nedeľa 5. 10. 2025
Raňajky: Jogurt s ovsenými vločkami, orechmi a kúskami ovocia.
Desiata: Mrkvovo-jablkový šalát.
Obed: Kuracie prsia na prírodno s bulgurom a duseným špenátom
Mäso opečte na panvici, bulgur uvarte vo vode a podávajte so špenátom, ktorý rýchlo podusíte s cesnakom.
Olovrant: Ovsená tyčinka domácej výroby.
Večera: Šalát s grilovaným syrom halloumi a zeleninou.