Týždenný jedálniček na chudnutie: Zdravé a cenovo dostupné recepty 3. marec – 9. marec 2025

jedlo
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Chcete schudnúť bez hladovania a zbytočne drahých potravín? Tento jedálniček vám pomôže dosiahnuť vaše ciele bez stresu. Obsahuje jednoduché, výživné jedlá, ktoré podporujú metabolizmus a sú priateľské k peňaženke.

Pondelok

Raňajky: Ovsená kaša s jablkom a škoricou

➡️ Príprava: Uvarte 50 g ovsených vločiek vo vode alebo mlieku, pridajte nastrúhané jablko a škoricu.

Desiata: Grécky jogurt s vlašskými orechmi

➡️ Príprava: Do jogurtu pridajte hrsť nasekaných orechov.

Obed: Kuracie prsia so zemiakovou kašou a dusenou zeleninou

➡️ Príprava: Kuracie prsia orestujte na kvapke oleja, podávajte so zemiakovou kašou a dusenou brokolicou.

Olovrant: Mrkvovo-jablkový šalát s citrónovou šťavou

➡️ Príprava: Nastrúhajte mrkvu a jablko, pokvapkajte citrónovou šťavou.

Večera: Tvarohová nátierka s celozrnným chlebom a uhorkou

➡️ Príprava: Tvaroh zmiešajte s jogurtom a soľou, natrite na chlieb a podávajte s uhorkou.

Utorok

Raňajky: Rýžový puding s banánom

➡️ Príprava: Uvarte ryžu v mlieku, pridajte štipku škorice a rozpučte polovicu banánu.

Desiata: Celozrnný chlieb s avokádom a vajíčkom natvrdo

➡️ Príprava: Na chlieb rozotrite avokádo a pridajte nakrájané vajíčko.

Obed: Pečená treska s batatmi a šalátom

➡️ Príprava: Upečte tresku a bataty v rúre na 180 °C (20 minút), podávajte so šalátom.

Olovrant: Tvaroh s orechmi a medom

➡️ Príprava: Tvaroh zmiešajte s medom a orechmi.

Večera: Cícerový šalát s paradajkami a feta syrom

➡️ Príprava: Cícer zmiešajte s paradajkami, cibuľou, feta syrom a olivovým olejom.

Streda

Raňajky: Tvarohový koláč bez múky

➡️ Príprava: Zmiešajte tvaroh, vajce a med, pečte 30 minút na 180 °C.

Desiata: Mandle a jablko

➡️ Príprava: Hrsť mandlí kombinujte s jablkom.

Obed: Kuracie soté s ryžou a zeleninou

➡️ Príprava: Kuracie mäso orestujte s cibuľou, pridajte papriku, cuketu a podávajte s dusenou ryžou.

Olovrant: Kefír s ovsenými vločkami

➡️ Príprava: Do kefíru pridajte ovsené vločky a nechajte odstáť.

Večera: Pečená cuketa s cottage cheesom

➡️ Príprava: Cuketu upečte a podávajte s cottage cheesom.

Štvrtok

Raňajky: Omeleta so špenátom a syrom

➡️ Príprava: Vajcia vyšľahajte, pridajte špenát a syr, opečte na panvici.

Desiata: Banán s lyžicou arašidového masla

➡️ Príprava: Banán nakrájajte na kúsky a namáčajte do arašidového masla.

Obed: Hovädzí guláš s celozrnnými cestovinami

➡️ Príprava: Hovädzie mäso poduste s cibuľou a paradajkami, podávajte s celozrnnými cestovinami.

Olovrant: Mrkvové tyčinky s hummusom

➡️ Príprava: Nakrájanú mrkvu namáčajte do hummusu.

Večera: Tuniakový šalát s vajíčkom a olivami

➡️ Príprava: Tuniaka zmiešajte s vajíčkom, olivami a zeleninou.

Piatok

Raňajky: Celozrnné toasty s avokádom a rajčinou

➡️ Príprava: Avokádo natrite na toast, pridajte rajčinu.

Desiata: Biele jogurt s chia semienkami

➡️ Príprava: Chia semienka nechajte napučať v jogurte.

Obed: Pečené kuracie stehná so zemiakmi a šalátom

➡️ Príprava: Kuracie stehná upečte so zemiakmi, podávajte so šalátom.

Olovrant: Tvaroh s ovocím

➡️ Príprava: Tvaroh zmiešajte s nakrájaným ovocím.

Večera: Celozrnná tortilla s tuniakom a zeleninou

➡️ Príprava: Tortillu naplňte tuniakom a zeleninou.

Sobota

Raňajky: Ovsené lievance s jogurtom

➡️ Príprava: Zmiešajte ovsené vločky, vajce a jogurt, opečte na panvici.

Desiata: Orechy a sušené ovocie

➡️ Príprava: Zmiešajte hrsť orechov a sušeného ovocia.

Obed: Grilovaný losos s quinou a zeleninou

➡️ Príprava: Lososa ugrilujte a podávajte s quinou.

Olovrant: Kefír s ovsenými vločkami

➡️ Príprava: Vločky zmiešajte s kefírom.

Večera: Cícerový wrap s hummusom a zeleninou

➡️ Príprava: Wrap naplňte hummusom, cícerom a zeleninou.

Nedeľa

Raňajky: Smoothie s ovocím a špenátom

➡️ Príprava: Rozmixujte banán, špenát a mlieko.

Desiata: Cottage cheese s reďkovkou

➡️ Príprava: Cottage cheese zmiešajte s reďkovkou.

Obed: Pečená morka s batatmi a dusenou kapustou

➡️ Príprava: Morku upečte s batatmi a podávajte s kapustou.

Olovrant: Jablko s orechmi

➡️ Príprava: Nakrájané jablko posypte orechmi.

Večera: Grilovaná zelenina s feta syrom

➡️ Príprava: Zeleninu ugrilujte a posypte feta syrom.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *