Týždenný jedálniček na chudnutie: Zdravé a cenovo dostupné recepty 31. marec – 6. apríl 2025

jedlo
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Chudnutie nemusí znamenať drastické obmedzenia ani prázdnu peňaženku. Stačí vedieť, ako si správne vyskladať jedálniček, aby bol výživný, pestrý a zároveň vás posúval bližšie k cieľu. Tu je 7-dňový plán jedál, ktorý zvládnete pripraviť doma, aj keď vareniu príliš neholdujete.

🟩 Pondelok (31. marec)

Raňajky: Ovsená kaša s jablkom a škoricou
➡️ V hrnci zohrejte 250 ml vody alebo rastlinného mlieka, pridajte 50 g ovsených vločiek. Varíme 5 minút, pridáme nastrúhané jablko, štipku škorice a pár kvapiek citrónovej šťavy.

Desiata: Biela nesladená grécka jogurtová miska s 1 ČL ľanových semienok

Obed: Cícerový šalát s vajíčkom
➡️ Zmiešajte ½ konzervy cíceru, uvarené vajíčko na tvrdo, uhorku, paradajku, trochu olivového oleja, soľ a citrónovú šťavu.

Olovrant: Mrkva a hummus
➡️ Nakrájajte mrkvu na hranolky a namáčajte do hummusu.

Večera: Pečená cuketa s tuniakom
➡️ Cuketu prekrojte, vydlabte a naplňte zmesou z tuniaka vo vlastnej šťave, cibule, cesnaku a trochy strúhanky. Pečieme 20 minút na 180 °C.

🟩 Utorok (1. apríl)

Raňajky: Tvaroh s banánom a ovsenými vločkami
➡️ Nízky tvaroh zmiešajte s polovicou nakrájaného banánu a 2 PL vločiek.

Desiata: Hruška + hrsť mandlí (asi 10 ks)

Obed: Zeleninové rizoto
➡️ Na olivovom oleji osmahnite cibuľku, pridajte 100 g ryže, dusenú mrkvu, hrášok, cuketu a podlejte vývarom. Dusíme domäkka, osolíme, pridáme petržlen.

Olovrant: 1 natretý ryžový chlebík s tvarohovou nátierkou a pažítkou

Večera: Brokolicová polievka s vajíčkom
➡️ Brokolicu uvarte, rozmixujte, pridajte soľ, cesnak, trošku korenia a na konci vmiešajte uvarené vajce.

🟩 Streda (2. apríl)

Raňajky: Smoothie miska
➡️ Zmixujte ½ banánu, hrsť špenátu, 1 kiwi a trošku vody. Nalejte do misky a ozdobte vločkami a slnečnicovými semienkami.

Desiata: Biela káva (bez cukru) + 2 ryžové chlebíky

Obed: Kuracie prsia s dusenou kapustou a zemiakmi
➡️ Kuracie mäso ugrilujte len s trochou soli a korenia. Podávajte s dusenou kyslou kapustou a varenými zemiakmi.

Olovrant: Nátierka z avokáda a cottage syra na celozrnnom chlebe

Večera: Šalát s mozzarellou a pečenou tekvicou
➡️ Pečte tekvicu na kocky s trochou oleja a soli. Na tanier dajte rukolu, mozzarellu, tekvicu a trochu balzamika.

🟩 Štvrtok (3. apríl)

Raňajky: Miešané vajíčka so špenátom
➡️ Na panvici orestujte špenát, pridajte 2 vajcia a jemne osolte.

Desiata: Jablko a hrsť vlašských orechov

Obed: Cestoviny s paradajkovou omáčkou a tuniakom
➡️ Uvarte celozrnné cestoviny, omáčku pripravíte z pretlaku, cesnaku a olivového oleja. Pridajte tuniaka a premiešajte.

Olovrant: Jogurt s ovocím (napr. pár kúskov bobuľového ovocia)

Večera: Grilovaná zelenina s kuskusom
➡️ Cuketu, papriku a baklažán opečte, podávajte s uvareným kuskusom (zalejeme vriacou vodou, necháme nasiaknuť).

🟩 Piatok (4. apríl)

Raňajky: Chia puding s kokosovým mliekom a ovocím
➡️ Zmiešajte 2 PL chia semienok s 150 ml kokosového mlieka, nechajte cez noc v chladničke. Ráno pridajte ovocie.

Desiata: 2 celozrnné knäckebroty + šunka

Obed: Pečené kuracie stehná so zeleninou
➡️ Kuracie stehná upečte v rúre s cesnakom, paprikou a zemiakmi.

Olovrant: Nakrájaný uhorka + cottage syr

Večera: Šalát z červenej šošovice
➡️ Uvarenú šošovicu zmiešajte s paradajkou, cibuľou, petržlenovou vňaťou a citrónovou šťavou.

🟩 Sobota (5. apríl)

Raňajky: Ovsené lievance
➡️ Zmiešajte 1 vajce, 50 g vločiek, polovicu banánu a kvapku mlieka. Opekajte na suchej panvici.

Desiata: Jogurt + pár mandlí

Obed: Losos na pare so zeleninou
➡️ Lososa varte nad parou alebo v rúre so štipkou soli, podávajte s dusenou brokolicou a mrkvou.

Olovrant: Nakrájaný pomaranč a pár vlašských orechov

Večera: Omeleta so zeleninou
➡️ Vajcia rozšľahajte, pridajte nakrájanú papriku a cibuľu, opečte na panvici.

🟩 Nedeľa (6. apríl)

Raňajky: Tvarohová nátierka s pažítkou a chlebom
➡️ Nízky tvaroh vymiešajte s pažítkou, štipkou soli, podávajte s ražným chlebom.

Desiata: Hrozno alebo iné sezónne ovocie

Obed: Morčacie prsia s dusenou zeleninou
➡️ Orestujte morčacie mäso na minime tuku, podávajte s dusenou brokolicou a karfiolom.

Olovrant: 1 vajce natvrdo + zelenina (napr. uhorka, paprika)

Večera: Zeleninová polievka so strukovinami
➡️ Mrkva, zeler, petržlen, hrášok, šošovica – všetko uvaríme, osolíme a ochutíme majoránom.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *