Keď uprostred leta potrebujete rozmraziť mrazničku, pravdepodobne to nevyzerá ako dobrá správa. Kam zrazu musíte premiestniť mäso a iné veci, ktoré ste v mrazničke skladovali celé hodiny, aby sa za ten čas nepokazili? Musíte urýchliť proces rozmrazovania – a je to prekvapivo jednoduché.
Ako a kedy rozmrazovať mrazničku?
Silná vrstva námrazy v mrazničke spôsobuje výrazne vyššiu spotrebu elektrickej energie a rýchlejšie opotrebovanie samotného spotrebiča. Okrem toho sa na zamrznutých plochách môžu pri dlhšom neodmrazovaní prilepiť zvyšky potravín alebo nečistoty.
Preto by ste mali dať mrazničku približne dvakrát ročne podrobiť servisu. Všetky potraviny by sa mali vytiahnuť, rovnako ako police a zásuvky. Vnútro mrazničky by ste mali rozmraziť a potom dôkladne umyť, najlepšie dezinfekčným prostriedkom.
V zime, keď môžete zmrazené potraviny premiestniť napríklad na balkón, je to pomerne jednoduché, ale v lete to môže byť dosť veľký problém.
Používajte soľ
Ľad sa topí rýchlejšie, keď použijete soľ. Preto si pripravte klasický soľný roztok a neváhajte ho použiť. Ideálne je zmiešať soľ vo vlažnej vode, roztok naliať do fľaše s rozprašovačom a potom ho aplikovať vo vnútri mrazničky, najmä na miesta s hrubou vrstvou námrazy. Táto metóda výrazne urýchli celý proces odmrazovania.
Ak chcete mrazničku aj trochu dezinfikovať, môžete použiť ocot a ak chcete odstrániť zápach, pomôže vám aj citrónová šťava.
Ďalšie metódy rýchleho rozmrazovania
Niektorí ľudia úspešne používajú horúcu vodu, ktorú nalejú do mrazničky a nechajú pôsobiť. Nie je to však ideálne – možno sa vám to párkrát podarí, ale potom zrazu začnú steny mrazničky praskať a spotrebič bude zničený.
Najekologickejším spôsobom je nechať pôsobiť prirodzené fyzikálne procesy – spotrebič jednoducho vypnite, otvorte dvere a nechajte námrazu prirodzene roztopiť. To si však zvyčajne môžete dovoliť len v zime alebo ak máte napríklad druhú mrazničku, do ktorej môžete preložiť veci z tej, ktorú práve odmrazujete.