Pre mnohých z nás je vôňa čerstvo uvarenej kávy neodmysliteľnou súčasťou rána. Niektorí si ju doprajú hneď po prebudení, iní až v práci či po obede. Podľa odborníkov však načasovanie šálky kávy môže rozhodnúť o tom, či nám kofeín dodá energiu – alebo naopak, zbytočne zaťaží organizmus.

Káva a jej prekvapivé zdravotné benefity
Hoci sa dlhé roky tradoval názor, že káva je nezdravý stimulant, moderné výskumy hovoria niečo iné. Odborníčka na lekársku výživu Sandra Atanielová pre agentúru PAP uviedla:
„Pretrváva presvedčenie, že káva je nezdravý stimulant, pričom štúdie nielenže tieto mýty vyvracajú, ale aj dokazujú, že káva môže mať mnoho zdraviu prospešných hodnôt.“
Pravidelná konzumácia kávy v rozumnom množstve (do štyroch šálok denne) môže podporiť krvný obeh, zlepšiť koncentráciu a pozitívne ovplyvniť činnosť srdca.
Prečo sa káve hneď po prebudení radšej vyhnúť
Mnohí si myslia, že ranná káva ihneď po otvorení očí je ideálnym štartom dňa. Odborníci však upozorňujú, že v tomto čase môže mať kofeín menší účinok, než očakávame. Dôvodom je vysoká hladina kortizolu – hormónu, ktorý prirodzene zvyšuje bdelosť – v prvých hodinách po prebudení.
Podľa odporúčaní je najlepšie dopriať si kávu približne tri hodiny po zobudení, keď hladina kortizolu začne klesať.
Kedy si kávu radšej nedávať
Kortizol sa v tele prirodzene zvyšuje počas dňa trikrát – medzi 8. a 9. hodinou, 12. a 13. hodinou a 17. a 18. hodinou. V týchto časoch môže byť kofeín menej efektívny, preto odborníci radia tieto intervaly radšej vynechať.