Väčšina Slovákov nevie, na čo slúži otvor v rukoväti panvice. Na zavesenie to nie je

panvica
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Rozmýšľali ste niekedy, na čo slúži otvor na konci rukoväte vašej panvice alebo kastróla? Prvé, čo vás napadne, je, že slúži na zavesenie. Ale koľko z nás si zavesí hrnce po kuchyni. Skôr sa ich snažíme schovať. Zavesenie hrncov, aby ste ich mali po ruke, je snáď jediná vec, ktorú majú šéfkuchári v reštauráciách.

Otvor tak akurát na horúcu platňu

Ďalším dôvodom, ktorý však nie je až taký zrejmý, je, že si do nej môžeme počas varenia odložiť varešku. Je to veľmi praktické. Samozrejme, ak miešame cestoviny, ktoré sa varia vo vode, môžeme varešku položiť prakticky kamkoľvek.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Toto je zlé! Na Slovensku krachuje úplne celá fabrika

Ale čo paradajková omáčka, kura na paprike alebo chilli con carne? Pri každom miešaní z neho kvapká farebná omáčka, ktorá môže znečistiť sporák aj kuchynskú linku. Múdrejší z nás majú po ruke tanier, na ktorý odkladajú špinavé náčinie. Tí ľahkovážnejší umývajú špinavú varnú dosku a tí šikovnejší? Tí jednoducho prestrčia rukoväť varešky cez otvor v panvici tak, aby sa okrúhla časť panvice ohla priamo nad ňu. A všetka tekutina z varešky kvapká späť do panvice. A špina je preč! Vedeli ste to? Ak nie, určite to vyskúšajte.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
O ktorej hodine a kde na Slovensku bude vidieť zatmenie Mesiaca? Krvavý Mesiac už dnes večer!

Doprajte svojej panvici dlhú životnosť

Kvalitná panvica je pomerne drahá, preto by sme si ju mali rozmaznávať. A ako to urobiť? Rozohrievajte ju pomaly. Ak chcete svojej panvici dopriať dlhú životnosť, neponáhľajte sa. V opačnom prípade sa môže zdeformovať. To platí pre liatinové panvice, ako aj pre panvice s nepriľnavým povrchom.

Smažíte na oleji alebo na masle? Ak používate olej, zalejte ním rozpálenú panvicu. Ak však chcete variť na masle, vložte ho do studenej panvice a nechajte ho postupne roztopiť. Keď začne bublať, môžete začať smažiť. Ale napríklad toastový chlieb môžete smažiť aj nasucho bez použitia tuku.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Štát bude rozdávať pokuty, ak budete kúriť čím chcete. Prídu vás domov skontrolovať

Neohrievajte tuk na najvyššiu teplotu. Na kvalitnej panvici sa bude dobre vyprážať aj pri použití iba 2/3 tepla. Zabránite tak prepáleniu oleja a predĺžite jeho životnosť.

Panvice umývajte ručne, nedávajte ich do umývačky riadu. Nenechávajte ich však úplne vychladnúť. Umývajte ich ešte teplou horúcou vodou. Ak budete dodržiavať tieto odporúčania, vaše panvice budú dlhé roky vyzerať ako nové.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *