Veľa Slovákov tieto listy vyhadzuje do koša. Sú však zázrak pre telo

listy mrkva
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Mladá mrkvička láka svojou krásnou farbou a úžasnou chuťou. Najčastejšie však hovoríme o koreni, ale čo zelené listy? Ich miesto určite nie je v koši. Pozrite sa, prečo by mrkvové listy mali byť vo vašom jedálničku.

S mrkvovými listami sa zaobchádza ako s odpadom a po odrezaní koreňa zvyčajne skončia v koši. prečo? Mnoho ľudí stále verí, že sú jedovaté. V skutočnosti sú nielen úplne jedlé, ale aj veľmi zdravé.

pexels dziana hasanbekava 6740693

Listy mrkvy sú jedlé a zdravé. Tu je dôvod, prečo by ste ich mali jesť

Listy mrkvy, či petržlenu, nie sú jedovaté, práve naopak, sú plne jedlé a veľmi zdravé. Obsahujú veľa vitamínov, napríklad vitamín C a vitamín K, a minerály. Ide najmä o vápnik, horčík, draslík, ale aj fenolové zlúčeniny, karotenoidy, chlorofyl a antioxidanty.

Listy mrkvy majú široké využitie aj v ľudovom liečiteľstve. Používajú sa ako antiseptikum pri ochoreniach ústnej dutiny a ďasien, ako aj na rany. Nálev z listov mrkvy pôsobí močopudne, odstraňuje opuchy a podporuje detoxikačný proces organizmu. Dá sa použiť aj na osvieženie dychu.

Podceňované mrkvové listy majú mnoho zdravotných výhod. Podporujú imunitu a priaznivo pôsobia na trávenie a krvný obeh. Pomáhajú regulovať hladinu cukru v krvi a udržiavať správny krvný tlak. Navyše sú zdravé pre oči.

Čo môžete urobiť z listov mrkvy? Pripravte si nebeské pesto

S mrkvou sa v kuchyni oplatí zaobchádzať rovnako ako s petržlenovou vňaťou, teda ponechať a použiť koreň aj listy. Listy mrkvy majú jedinečnú, horkú chuť, ktorá sa po tepelnej úprave stáva menej intenzívnou. Na konzumáciu sú najlepšie mladé mrkvové listy z ekologického poľnohospodárstva. Mrkvové listy možno pridávať do polievok a šalátov, ale aj omáčok, sendvičov a štiav, zeleninových či zeleninových a ovocných koktailov. Okrem toho sú mrkvové listy vhodné na mrazenie.

Ak chcete pripraviť pesto z listov mrkvy, musíte si pripraviť veľký zväzok mladých listov, olivový olej (až 100 ml), cesnak (3 strúčiky) a mandle, orechy alebo slnečnicové semienka (hrsť). Na dochutenie budete potrebovať soľ, korenie a trochu citrónovej šťavy.

Listy umyte a osušte, potom odstráňte tvrdú stonku. Cesnak ošúpeme a zmiešame s mrkvovými listami a olejom. Do vzniknutej hmoty postupne pridávame opražené semienka (orechy), kým pesto nezíska vhodnú konzistenciu. Nakoniec všetko dochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou. Hotové pesto podávajte s cestovinami alebo ako prílohu k sendvičom, zelenine, syrom alebo údeninám.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

One Reply to “Veľa Slovákov tieto listy vyhadzuje do koša. Sú však zázrak pre telo”

  1. Chcem pochváliť tento príspevok o vňati z mrkvičky, lebo je poučný, múdry. Tento článok ma vlastne povzbudil, aby som sa ozvala do vašej redakcie Plénum Slovensko pod tým príspevkom o mikrovlnke jej účinkoch.
    Ďakujem aj v mene ostatných čitateľov, ktorý čítajú múdro napísané články.
    Darinka

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *