Mladá mrkvička láka svojou krásnou farbou a úžasnou chuťou. Najčastejšie však hovoríme o koreni, ale čo zelené listy? Ich miesto určite nie je v koši. Pozrite sa, prečo by mrkvové listy mali byť vo vašom jedálničku.
S mrkvovými listami sa zaobchádza ako s odpadom a po odrezaní koreňa zvyčajne skončia v koši. prečo? Mnoho ľudí stále verí, že sú jedovaté. V skutočnosti sú nielen úplne jedlé, ale aj veľmi zdravé.
Listy mrkvy sú jedlé a zdravé. Tu je dôvod, prečo by ste ich mali jesť
Listy mrkvy, či petržlenu, nie sú jedovaté, práve naopak, sú plne jedlé a veľmi zdravé. Obsahujú veľa vitamínov, napríklad vitamín C a vitamín K, a minerály. Ide najmä o vápnik, horčík, draslík, ale aj fenolové zlúčeniny, karotenoidy, chlorofyl a antioxidanty.
Listy mrkvy majú široké využitie aj v ľudovom liečiteľstve. Používajú sa ako antiseptikum pri ochoreniach ústnej dutiny a ďasien, ako aj na rany. Nálev z listov mrkvy pôsobí močopudne, odstraňuje opuchy a podporuje detoxikačný proces organizmu. Dá sa použiť aj na osvieženie dychu.
Podceňované mrkvové listy majú mnoho zdravotných výhod. Podporujú imunitu a priaznivo pôsobia na trávenie a krvný obeh. Pomáhajú regulovať hladinu cukru v krvi a udržiavať správny krvný tlak. Navyše sú zdravé pre oči.
Čo môžete urobiť z listov mrkvy? Pripravte si nebeské pesto
S mrkvou sa v kuchyni oplatí zaobchádzať rovnako ako s petržlenovou vňaťou, teda ponechať a použiť koreň aj listy. Listy mrkvy majú jedinečnú, horkú chuť, ktorá sa po tepelnej úprave stáva menej intenzívnou. Na konzumáciu sú najlepšie mladé mrkvové listy z ekologického poľnohospodárstva. Mrkvové listy možno pridávať do polievok a šalátov, ale aj omáčok, sendvičov a štiav, zeleninových či zeleninových a ovocných koktailov. Okrem toho sú mrkvové listy vhodné na mrazenie.
Ak chcete pripraviť pesto z listov mrkvy, musíte si pripraviť veľký zväzok mladých listov, olivový olej (až 100 ml), cesnak (3 strúčiky) a mandle, orechy alebo slnečnicové semienka (hrsť). Na dochutenie budete potrebovať soľ, korenie a trochu citrónovej šťavy.
Listy umyte a osušte, potom odstráňte tvrdú stonku. Cesnak ošúpeme a zmiešame s mrkvovými listami a olejom. Do vzniknutej hmoty postupne pridávame opražené semienka (orechy), kým pesto nezíska vhodnú konzistenciu. Nakoniec všetko dochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou. Hotové pesto podávajte s cestovinami alebo ako prílohu k sendvičom, zelenine, syrom alebo údeninám.
Chcem pochváliť tento príspevok o vňati z mrkvičky, lebo je poučný, múdry. Tento článok ma vlastne povzbudil, aby som sa ozvala do vašej redakcie Plénum Slovensko pod tým príspevkom o mikrovlnke jej účinkoch.
Ďakujem aj v mene ostatných čitateľov, ktorý čítajú múdro napísané články.
Darinka