Skladovanie potravín nie je vždy jednoduché. Preto máme niekoľko tipov, ako predĺžiť trvanlivosť potravín. Pozrite si niekoľko praktických tipov, ako predĺžiť trvanlivosť uskladnených potravín.
Skladovanie paradajok
Neskladujte paradajky v mikroténových vreckách, v ktorých sa šíri etylén a urýchľuje ich kazenie. Nezrelé paradajky skladujte stonkou nadol, v papierovom vrecku alebo v jednej vrstve v kartónovej krabici a v chladničke, kým nezčervenajú. Ak chcete, aby dozrievali rýchlejšie, skladujte ich s plodmi. Plyny, ktoré sa uvoľňujú, im pomôžu dozrieť. Zrelé paradajky skladujte stonkou nahor pri izbovej teplote v tmavom prostredí v jednej vrstve, aby sa nedotýkali. Prezreté paradajky by sa mali uchovávať v chladničke.
Skladovanie špargle, brokolice a zeleru
Špargľu skladujte podobne ako rezané kvety. Odrežte tvrdé stonky, vložte špargľu do vody, zakryte plastovým vreckom a vložte do chladničky. Zostane čerstvá a chrumkavá najmenej o týždeň dlhšie. Zeler a brokolica vydržia zabalené vo fólii až o mesiac dlhšie.
Skladovanie šalátu
Na uskladnený šalát pridajte papierové utierky alebo obrúsky. Absorbujú vlhkosť, takže šalát nezvädne. Udržia šalát chrumkavý a čerstvý až o týždeň dlhšie. Čerstvo nakrájané hlávky šalátu položte na plech s vodou.
Skladovanie cibule a cesnaku
Cibuľa alebo cesnak uskladnené v závesnej pančuche vydržia až rok. Vyhovuje im chladné a suché prostredie. Neskladujte ich spolu so zemiakmi.
Skladovanie jabĺk a zemiakov
Zemiaky by sa naopak mali skladovať spolu s jablkami, pretože neklíčia tak rýchlo. Jablká by sa potom mali pravidelne triediť. Stačí jedno nahnité jablko a všetky sa pokazia.
Skladovanie banánov
Stopky a vrcholky banánov zabaľte do fólie, vydržia až o týždeň dlhšie. Nezrelé banány zabaľte do novín a uložte do chladničky.
Skladovanie bobuľovitého ovocia
Zmiešajte jeden diel vínneho alebo jablčného octu a desať dielov vody. Takto nebudete cítiť ani cítiť chuť octu. Jahody alebo maliny namočte do kúpeľa, sceďte ich, osušte a uložte do chladničky. Maliny vydržia týždeň a jahody až o dva týždne dlhšie bez toho, aby zmäkli alebo sa pokazili.
Chladničku dôkladne vypláchnite
Chladničku starostlivo a pravidelne umývajte. Keď sa v chladničke niečo pokazí, zanechá to po sebe množstvo baktérií, ktoré sa šíria na ďalšie potraviny. Chladničku dezinfikujte octom a vodou, ktoré odstránia aj zápach. Potraviny tak zostanú čerstvé o niečo dlhšie.